Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Ajax: supporters in Milaan hebben zich goed gedragen

De Ajax-supporters die vorige week in Milaan waren voor de Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan, hebben zich goed gedragen. Dat concludeert de Amsterdamse voetbalclub. Bij geweld werden er in de stad vijf supporters neergestoken.

Een Ajax-supporter wordt afgevoerd door de Milanese politie.
Een Ajax-supporter wordt afgevoerd door de Milanese politie. Foto EPA/ Paolo Salmoirago

De Ajax-supporters die vorige week in Milaan waren voor de Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan, hebben zich goed gedragen. Dat concludeert de Amsterdamse voetbalclub na eigen onderzoek. Bij geweld werden er in de stad vijf supporters neergestoken. De club schrijft de negatieve publiciteit te betreuren.

Volgens de club vonden er op de bewuste woensdag twee incidenten plaats waarbij aanhangers van de Amsterdammers betrokken waren. Een bus met supporters werd op weg naar het stadion tot stilstand gedwongen bij een demonstratie van de zogenoemde Hooivorken-beweging. De demonstranten blokkeerden de weg, wat volgens Ajax leidde tot een vertraging van 45 minuten. Inzittenden van de bus, zo was ook te zien op videobeelden, verlieten deze vervolgens en gingen op de vuist met demonstranten, “een kort handgemeen” volgens de club. Ajax schrijft dat het afstand neemt van dit incident.

‘Geen vooropgezette confrontatie bij stadion’

Vlak bij het stadion raakten later op de dag vijf supporters gewond na een steekpartij. Enkelen van hen liggen nog in het ziekenhuis in Italië. De Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport berichtte dat het mogelijk om wraak voor de gebeurtenissen eerder die dag was. Ajax spreekt van een confrontatie die niet vooropgezet was. De groep werd “plotseling” aangevallen. Deze supporters stonden niet bekend als hooligans. Ajax schrijft “met afschuw” kennis te hebben genomen van het incident.