Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Acties treffen Duitse Amazon

De arbeidsomstandigheden van onlinewinkelgigant Amazon passen passen niet binnen de kerstgedachte. Duitse distributiewerkers houden daarom in de drukke periode tot aan Kerst protest- en stakingsacties voor een beter loon. Maandag begonnen ‘waarschuwingsstakingen’ in de distributiecentra van Amazon in Leipzig en Bad Hersfeld. Sindsdien zijn ze de acties daar en bij andere vestigingen voortgezet.

Amazon is wel vaker een plek waar werknemers strijd voeren voor hogere lonen. Het personeel wil hetzelfde verdienen als de werknemers van andere bedrijven in de Duitse detailhandel. „Amazon druk de lonen in de branche”, staat op de website van de dienstenbond Verdi. „Terwijl het uurtarief voor het grootste deel van het logistieke werk in de scheepvaart tussen 11,47 en 11,94 euro ligt, betaalt Amazon zijn werknemers een loon van 9,65 tot 11,12 euro.” Met de kerstbonus die Amazon in november bood, neemt de bond geen genoegen.

Volgens Amazon valt het personeel onder de cao voor de logistieke sector en zijn de lonen in vergelijking daramee niet te laag.

Dagblad de Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat aan de staking vooral oudere werknemers en werknemers die al lang bij het bedrijf werken, meedoen.

Amazon heeft in Duitsland 9.000 werknemers in vaste dienst en 14.000 flexwerkers. De stakingen, waaraan tot nu toe nog geen duizend werknemers aan meededen, hebben geen invloed op de verzending van bestellingen, zegt Amazon.

Hoewel de winst van het bedrijf in Duitsland vorig jaar met 20 procent toenam tot 8,7 miljard dollar (6,3 miljard euro boet het bedrijf wel aan populariteit in. Volgens de zakenkrant Handelsblatt is Amazon voor het eerst in jaren niet meer de meest geliefde onlinewinkel van Duitsland. Dat wees onderzoek, onder 30.000 klanten, adviesbedrijf OC&C vorige week uit. De lage lonen die het bedrijf biedt, zouden het imago aangetast hebben.

Toch had de internetwinkel van januari tot oktober dit jaar 31 miljoen unieke bezoekers. Dat is nog geen procent minder dan vorig jaar.

Aandeelhouders op de Amerikaanse beurs reageren niet op de arbeidsonrust bij het Duitse dochterbedrijf. De koers is sinds maandag gestegen.