Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

James Bond is alcoholicus

James Bond zou allang een impotent wrak zijn geweest, als we de boeken van zijn geestelijk vader Ian Fleming mogen geloven. Hij dronk zo veel dat men hem beter zijn vuurwapenen had kunnen afnemen om ongelukken te voorkomen. Hij had zelfs al dood kunnen zijn. En geen wonder dat hij zijn wodka-martini bij voorkeur shaken, not stirred wilde hebben; een door zijn alcoholinname veroorzaakte tremor zou zijn hand al vanzelf laten schudden.

Deze schrikbarende conclusies zijn getrokken door drie Britse artsen, die in het laatste nummer van hun vakblad British Medical Journal verslag doen van een onderzoek naar het drinkgedrag van de fameuze geheimagent 007, zoals dat door Fleming is geboekstaafd.

Ze lazen diens veertien Bondboeken en turfden: 1.150 alcoholconsumpties in 88 dagen – het equivalent van anderhalve fles wijn per dag. Dat maakt Bond volgens de deskundigen tot een dubieus rolmodel, wiens onweerstaanbare succes bij de mooiste vrouwen ter wereld onwaarschijnlijk is. Eerder zou een zware leverkwaal ’s mans lot zijn geweest. De artsen stipuleren in hun artikel dat ze dit onderzoek hebben verricht in hun vrije tijd. Het is dus niet ten koste gegaan van de Britse gezondheidszorg.