Zing mee met Hassan

Is Hassan Rouhani het Iraanse spiegeldbeeld van Barack Obama? De Washington Post kan wel een aantal voorbeelden aanwijzen waarin de twee presidenten op elkaar lijken. Zo maakt Rouhani ook gretig gebruik van sociale media om zijn landgenoten te bereiken; zijn Twitter-accounts werden al eerder op deze pagina besproken. Maar zijn meest recente video doet nog wel het meeste denken aan de Yes We Can-campagne van zijn Amerikaanse collega uit 2008. Het is eigenlijk gewoon een kopie. De videoclip genaamd ‘Ambities’ combineert beeld en geluid van de inauguratietoespraak van Rouhani met die van ‘gewone’ Iraniërs. Die laatsten zingen mee met de tekst van hun president. Uiteraard allemaal in stemmig zwart-wit. Volgens techblog Mashable probeert de video van Rouhani vooral zijn status als hervormer te benadrukken door een voorbeeld te nemen aan Obama. Maar ‘Ambities’ laat vooral zien dat de kunst van politieke campagnes geen grenzen kent.