‘Visser en partner uit zelfverdediging gedood’ - ‘afwachten wat waar is’

Verdachte Constantin Stan wordt geëscorteerd door de politie naar de rechtbank Murcia. Foto EPA / Macial Guillen

Volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn uit zelfverdediging gedood. Dat beweerde een van de verdachten, de Roemeen Constantin Stan, gisteren voor de rechter, schrijft De Gelderlander vandaag.

Visser en Severein werden in mei na een vermissing van twee weken levenloos in een citroenboomgaard nabij de stad Murcia gevonden. In de zaak zijn vijf verdachten tot nu toe: de twee Roemenen Stan en Valentin Ion, deoud-manager van de club Juan Cuenca waar Visser tussen 2009 en 2011 onder contract stond, Evedasto Lifante, de voormalig voorzitter van de volleybalclub, en Rosa Vasquez, eigenaar van het terrein waar Visser en Severein werden gevonden.

De Roemeen stelde dat de twee andere verdachten hem hebben verteld dat ze Visser en Severein doodden met een wapen dat de Nederlanders zelf hadden meegenomen. Hij kon volgens de krant niet zeggen om wat voor wapen het gaat. Wel stelde hij dat de andere verdachten uit zelfverdediging handelden.

Spaanse media schreven maandag over de zitting dat Stan beweerde niets met de moord te maken te hebben. Hij stelde dat hij in een andere ruimte een potje tafeltennis speelde en whisky dronk toen hij lawaai hoorde. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, zouden de Nederlanders al dood zijn geweest.

In deze fase mogen verdachten nog rookgordijnen opwerpen

Volgens NRC-correspondent in Madrid Merijn de Waal is het afwachten of het klopt wat de Roemeen zegt, maar is het bijzonder dat de verdachte is gaan praten:

“De Roemenen hebben steeds gezwegen tot nu toe en geweigerd iets te zeggen. Dus het is interessant dat hij überhaupt is gaan praten. Maar het proces zit nog in de instructiefase. In deze fase mogen verdachten nog meineed plegen, ze kunnen nog overal over liegen en de onderzoeksrechter op een dwaalspoor zetten. Dat betekent dat dit onbetrouwbare verklaringen kunnen zijn. Het kan waar zijn, het kan ook zijn dat hij zijn maat erbij probeert te lappen.”

Het wachten is volgens De Waal tot de hoofdverdachte Juan Cuenca gaat praten. De Spaanse justitie denkt dat de oud-manager van volleybalclub Murcia de twee Roemenen inhuurde om Visser en haar partner te vermoorden wegens een zakelijk conflict. Visser zou mogelijk geld van Cuenca te goed hebben gehad.

“Eigenlijk is het echt wachten tot Cuenca gaat praten, dat lijkt veel meer de kwade genius te zijn. Maar die heeft tot nu toe gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht.”

De Waal verwacht dat de eigenlijke start van het proces op z’n vroegst volgend jaar plaatsvindt.

    • Anouk Eigenraam