Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Arrestaties ‘mislukte staatsgreep’ Zuid-Soedan - tientallen doden bij gevechten

Inwoners van Juba zoeken een veilig heenkomen bij een basis van de Verenigde Naties.
Inwoners van Juba zoeken een veilig heenkomen bij een basis van de Verenigde Naties. Foto AP / UNMISS/ Rolla Hinedi

Zuid-Soedan heeft de voormalige minister van Financiën Kosti Manibe en negen anderen gearresteerd, in verband met een vermeende mislukte staatsgreep in de nacht van zondag op maandag. Dat verklaart de regering op haar website, schrijft persbureau AP. De afgelopen dagen zijn tientallen mensen omgekomen in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan.

De voormalige vicepresident Riek Machar, die de leider van de coup zou zijn, wordt nog steeds gezocht, samen met vier andere verdachten, zo staat in de verklaring. President Sala Kiir zei gisteren op televisie dat er een mislukte staatsgreep is verijdeld. De veiligheidssituatie was weer onder controle, zei hij toen.

Toch nog geweld, waarom is niet duidelijk

Maar ook de afgelopen nacht werd er in Juba hevig geschoten. Dit gebeurde ondanks de avondklok die Kiir had ingesteld. Een arts in Juba spak van minstens zestig doden. De regering van Zuid-Soedan houdt het bij een dodental van ten minste 26 en ongeveer 140 gewonden. Zo’n tienduizend inwoners hebben toevlucht gezocht bij bases van de Verenigde Naties, meldt persbureau AFP. De VN vrezen voor etnisch geweld.

Het is niet duidelijk wat precies aan de hand is in Zuid-Soedan, schrijft onze redacteur Wim Brummelman vandaag in NRC Handelsblad.

Er is iets gaande in Zuid-Soedan, het jongste onafhankelijke land in de wereld. Maar wat precies, is ook na twee etmalen van geweld in de straten van de hoofdstad Juba nog onduidelijk. Zeker is wel dat de straatarme bevolking (rond de 11 miljoen) er niets mee op schiet, en dat de kans op etnisch bloedvergieten wordt aangewakkerd.

De krant Sudan Tribune meldde gisteren op zijn website dat er binnen de presidentiële garde gevechten waren uitgebroken tussen leden van de Dinka-stam en de Nuer. De Dinka-stam is trouw aan president Kiir, de Nuer aan voormalig vicepresident Riek Machar, die in juli is ontslagen.


Is coupppoging nou voorbij?

De mislukte staatsgreep werd volgens de president gepleegd door soldaten die trouw zijn aan de voormalig vicepresident. Brummelman:

Is de couppoging toch nog niet voorbij, zoals de president beweerde? Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat regeringstroepen nog bezig waren de laatste muitende eenheden uit te schakelen. Een legerwoordvoerder liet weten dat enkele “ongedisciplineerde soldaten in de lucht hadden geschoten” en dat de situatie “kalm” is. En Michelle Delaney, woordvoerster van het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (Unocha) in Juba, twitterde dat soldaten zojuist langs waren geweest met de mededeling dat de wijk onder controle was en dat burgers en buitenlanders geen kwaad zou worden gedaan.

Twitter avatar michelledelaney Michelle Delaney Woken up at 5am by heavy gunfire outside. Looks like Gov are yet to regain control of #Juba #SouthSudan. Another day of fighting ahead?
Twitter avatar madingngor Mading Ngor “Undisciplined soldiers shooting in the air. Situation calm” army spok Philip Aguer claims.#SouthSudan
Twitter avatar michelledelaney Michelle Delaney Being told last nights gunfire in our area was military tactic of #SPLA troops communicating with each other, shooting just in air. #Juba