Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Steunt het Kremlin de eurosceptische beweging van Wilders en co nu ook al?

De alliantie van eurosceptische partijen die de euro en de EU willen ontmantelen, begint inmiddels aardig vorm te krijgen. Afgelopen weekend sprak PVV-leider Geert Wilders in Turijn op het congres van de rechtse, separatistische (en natuurlijk eurosceptische) Noord-Italiaanse partij Lega Nord.

Behalve Wilders hielden ook Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans, Front National-politicus Ludovic De Danne en FPÖ-voorman Heinz-Christian Strache redevoeringen in Turijn. De partijen willen samen optrekken bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. Daarna willen ze een fractie vormen in het Europees Parlement – gesymboliseerd door de gezamenlijke handdruk op de foto in Turijn.

Twitter avatar ldedanne Ludovic de Danne Pour une Europe de la coopération des Nations & des Peuples #libres https://t.co/nXR1XHXaWj Stop à l’expérience #UE http://t.co/mPrZ1U0TLy

Van links naar rechts: Annemans, De Danne, Wilders, achter zijn schouder Strache – dan, in het midden, een onbekende man met een rode das - en dan de nieuwgekozen Lega Nord-leider Matteo Salvini en Lega Nord-europarlementariër Lorenzo Fontana.

De man met de rode das?

Wie ís eigenlijk die man met de rode das? Rondvraag leert dat het de Russische politicus Viktor Zubarev is, parlementariër voor de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin. Een opmerkelijke partner voor Wilders en de zijnen. Steunt het Kremlin de pan-Europese eurosceptische beweging nu ook al?

‘Ik ken die man niet’

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans zegt desgevraagd dat Verenigd Rusland niet is toegetreden tot de eurosceptische alliantie. “Ik ken die man niet”, aldus Annemans aan de telefoon.

“De vrienden van de Italianen zijn niet meteen ook ónze vrienden”.

“We krijgen natuurlijk geen Russische europarlementariërs”, zegt hij spottend.

‘Zubarev sprak ook op congres’

Waarom nodigde de Lega Nord de Rus dan uit? Een medewerker van europarlementariër Fontana legt per e-mail uit: Lega Nord en de partij van Poetin “hebben enkele gemeenschappelijke opvattingen over migratie en gezinspolitiek”.

Volgens Italiaanse media sprak Zubarev ook op het congres. Hij had het over “waarden”: “het gezin, de natie, de terugkeer naar het geloof”. “We kunnen op veel punten samenwerken met de Lega, van immigratie tot begrotingspolitiek”.

Ook de Russische anti-abortusactivist Aleksej Komov was in Turijn aanwezig. Hier een interview met Komov op de site van Lega Nord.

Lega Nord niet eerste eurosceptische partner Rusland

Lega Nord is niet de enige die eurosceptische banden onderhoudt met Rusland. Front-National-leider Marine Le Pen werd afgelopen zomer in Moskou ontvangen door naaste medewerkers van Poetin. Ook de FPÖ heeft goede banden in Moskou. Strache ging er in 2011 op bezoek. En vorig jaar feliciteerde Strache Poetin met diens herverkiezing.

Mocht de nieuwe eurosceptische fractie - met daarin waarschijnlijk de PVV - er echt komen, dan krijgt het Kremlin er in Brussel en Straatsburg een vriend bij.