Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Spoorloos is nrc.next-redacteur Thomas niet, maar ook niet terecht

Ook vandaag is Thomas gespot op een bewakingscamera.

In 2013 werd het duidelijker dan ooit: via je digitale sporen ben je altijd te traceren. Het maakte op de redactie van nrc.next de vraag los: is het nog mogelijk om onzichtbaar te zijn? En dus vertrok redacteur Thomas Rueb zondagnacht, om niet gevonden te willen worden. De redactie probeert hem, met jullie hulp, op te sporen. Gisteren werden we al iets wijzer. Maar ook vandaag vonden we hem niet.

De wekker staat om 07.00. Wie weet gaat hij vroeg op pad. Pas om 11.10 uur kunnen we in actie komen. Thomas heeft gepind bij camping Hitjesvijver in Heerlen. Gaan we naar Heerlen? Nee, zodra hij pint gaat hij er natuurlijk vandoor, denken we. Laten we Eindhoven proberen, daar moet hij bijna wel langskomen als hij weer naar het noorden gaat. Onderweg bellen we met de camping. ,,Hij heeft de weg gevraagd naar de kerstmarkt in Maastricht”, vertelt campingeigenaresse Nadja van den Akker. Dat zegt hij alleen maar om ons te misleiden, denken we meteen. Wat moet iemand die niet gezien wil worden tussen allemaal mensen?

Thomas was dus toch in Sittard

12.01 uur. Thomas heeft zijn telefoon aan gehad. Op het station van Sittard. Zie je wel, hij is niet verder naar het zuiden gegaan. Geen kerstmarkt. Ons plan om hem in Eindhoven op te wachten houden we aan. We kijken welke treinen van Sittard naar Eindhoven gaan tussen 12.00 en 12.30 uur. We zijn met zijn tweeën, dus op perron 5 in Eindhoven houdt de een de trap in de gaten en de ander gaat door de trein heen.

De eerste trein waarin hij had kunnen zitten rijdt binnen. Niks. De tweede trein. Ook niks. Zou hij dan drie kwartier in Sittard gebleven zijn? Of toch in Weert of Roermond zijn uitgestapt? We balen, het plan leek bijna waterdicht.

Twitter avatar wismans Laura Wismans Goed idee: T. onderscheppen in Eindhov op weg naar noorden. Maar in de treinen op dit perron zat hij niet #zoekthomas http://t.co/VLCO7RuumL

Hoe nu verder?

We besluiten toch naar camping de Hitjesvijver te rijden. Vangen zullen we hem daar niet, maar wie weet krijgen we meer informatie. En ja, campingeigenaresse Van den Akker weet veel meer dan ze die ochtend aan de telefoon wilde vertellen. Thomas heeft zich gisteren aan haar voorgesteld als Vincent B.

Hij wilde zich niet identificeren, wel zijn fototoestel in onderpand geven. En ook niet vooraf betalen voor de trekkershut waarin hij heeft overnacht. Hij had vooraf gebeld vanaf een vast telefoonnummer. Hij maakte Van den Akker wijs dat #zoekthomas een studieproject is. Omdat hij er wel betrouwbaar uitzag heeft ze hem uiteindelijk de sleutel van de trekkershut gegeven. En ze wilde ook zijn magnetronmaaltijd wel even opwarmen, ze gaf er zelfs bestek bij.

De trekkershut waar Thomas in heeft geslapen. De trekkershut waar Thomas in heeft geslapen.

‘Thomas lijkt niet op de foto’

Hitjesvijver heeft ook bewakingscamera’s. Weer zien we Thomas (zie de foto bovenaan). Van den Akker:

“Hij lijkt totaal niet op de foto in de krant.”

We hebben hem nog niet

Na het gesprek weten we dus vooral hoe hij denkt en wat zijn strategie is. We weten wat hij gisteren en vanmorgen gedaan heeft, maar gevonden hebben we hem nog niet. Hadden we maar politiemankracht in Heerlen ter beschikking gehad, dan hadden we dit experiment vandaag kunnen beëindigen.

Help ons Thomas vinden! Volg @nrcnext, @wismans of #zoekthomas op Twitter voor updates, of lees hier dagelijks een wat langer bericht.

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is vannacht vertrokken en wil niet gevonden worden. De taak aan ons, en aan jullie om hem op te sporen. Help mee in de zoektocht.

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is vannacht vertrokken en wil niet gevonden worden. De taak aan ons, en aan jullie om hem op te sporen. Help mee in de zoektocht. Foto NRC