VUmc: siliconen borstprothesen veroorzaken toch klachten

Foto EPA / Bruno Bebert

Siliconen borstprotheses zijn toch schadelijker dan gedacht, zo blijkt uit een onderzoek van het VU medisch centrum onder tachtig vrouwen met deze protheses. Klachten van vrouwen, die vaak niet serieus werden genomen, blijken zich pas na lange tijd te ontwikkelen.

In de Telegraaf vandaag zegt onderzoeker en internist Prabath Nanayakkara, dat klachten bij veel vrouwen zich soms pas na tien jaar ontwikkelen. Uit het onderzoek zou blijken dat vrouwen door de protheses verschillende klachten kunnen ontwikkelen zoals borstpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn, ochtendstijfheid en concentratie- en woordvindingsstoornissen. Het verwijderen van de implantaten leidde in 69 procent van de gevallen tot verbetering van de klachten.

Bij vrouwen die al allergische klachten hadden, verergerden de symptomen nadat ze borstprothesen kregen: 75 procent van de onderzochte vrouwen had een allergie voor huisstofmijt, sieraden, voeding of iets anders. De onderzoekers denken dat gevoeligheid voor siliconen dan misschien ook genetisch bepaald is.

Volgens de onderzoeker moeten artsen patiënten met klachten serieus nemen en na het uitsluiten van andere oorzaken, ook kijken naar de mogelijkheid dat het ligt aan de siliconen protheses.

Nanayakkara benadrukt:

“De meeste vrouwen met een prothese hebben nergens last van. Maar bij vrouwen met onverklaarbare klachten moet overwogen worden de prothese te verwijderen.”

De resultaten uit het onderzoek verschijnen vrijdag in The Netherlands Journal of Medicine.

pip-implantaten

Er is al langer onrust over borstimplantaten. In 2011 ontstond wereldwijde paniek toen bleek dat implantaten van de Franse fabrikant PIP grotere kans gaven op scheuren en lekken. Vorige week werd de topman van het bedrijf veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 75.000 euro wegens het verkopen van de ondeugdelijke implantaten aan duizenden vrouwen wereldwijd. Vrouwen, ook in Nederland, werd aangeraden hun implantaten te laten verwijderen van dit merk.