Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

‘Selfie’ is Woord van het Jaar

Selfie’ is net als in een aantal andere landen ook in Nederland het woord van het jaar geworden. Van de 22.000 mensen die een stem uitbrachten koos 32 procent voor het woord, dat staat voor een meestal met de smartphone gemaakt zelfportret. Dat meldt woordenboekuitgever Van Dale vandaag.

Selfie’ is net als in een aantal andere landen ook in Nederland het woord van het jaar geworden. Van de 22.000 mensen die een stem uitbrachten koos 32 procent voor het woord, dat staat voor een meestal met de smartphone gemaakt zelfportret. Dat meldt woordenboekuitgever Van Dale vandaag.

Ook in België haalde selfie de meeste stemmen. Vorige maand werd hetzelfde woord door de uitgever van de Oxford-woordenboeken in Groot-Brittannië al uitgeroepen tot woord van het jaar. Het woord werd in Nederland eerder ook genomineerd in een verkiezing voor het meest overbodige woord, maar die verkiezing werd gewonnen door het woord kids.

Socialbesitas (overmatig en dwangmatig gebruik van social media) werd in Nederland tweede en sletvrees (angst om voor slet te worden aangezien) haalde de derde plaats. Andere genomineerden waren boekface, comakijken, voedselsjoemel, kweekburger, knikkebolziekte en kopschopper.

Selfie voor het eerst gebruikt in 2002

Het woord selfie werd in 2002 voor het eerst gebruikt op een online-forum in Australië. De hashtag #selfie verscheen in 2004 op de fotowebsite Flickr. Het gebruik was niet wijdverbreid tot 2012, toen het via Instagram en Twitter doordrong tot de meer traditionele media. Inmiddels wordt het gebruikt voor bijna elk fotografisch zelfportret.

In de categorie jongerentaal won twerken, een seksueel getinte manier van dansen. Bij lifestyle won scheefwerken, wat inhoudt dat iemand onder zijn opleidingsniveau werkt in de hoop uiteindelijk beter werk te krijgen. Bij sport/amusement won koningslied, in de categorie economie werd bitcoinmiljonair het meest gekozen. Bij de politieke termen staat participatiesamenleving bovenaan. Dit woord won eerder de vaagtaalverkiezing.(Novum)