Rusland verlaagt gasprijs voor Oekraïne - ‘deëscaleert de zaak niet’

Janoekovitsj (links) en Poetin tijdens een persconferentie na hun bespreking in Moskou vandaag.
Janoekovitsj (links) en Poetin tijdens een persconferentie na hun bespreking in Moskou vandaag. AP / Ivan Sekretarev

Rusland verlaagt de gasprijs voor Oekraïne met ongeveer een derde. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vandaag. Daarnaast koopt Rusland voor vijftien miljard aan Oekraïense staatsobligaties.

Poetin en Janoekovitsj ontmoetten elkaar vandaag in Moskou. Volgens Poetin is er niet gesproken over een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Euroaziatische Unie, een Russisch initiatief voor meer samenwerking tussen voormalige Sovjetlanden. Maar of dat klopt, is de vraag, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets, voormalig correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland:

“De vraag is of er nog geheime afspraken zijn, een verdere verdieping van deze plannen, die een feitelijke toetreding tot de Euroaziatische Unie betekenen. Het is ook van belang of men dit in Kiev opvat als voorbode van toetreding tot de unie van Rusland.”

Rusland biedt meer geld dan Europa

De gasprijs voor Oekraïne is door Rusland voor 2014 vastgesteld op 268,50 dollar per duizend kubieke meter, schrijft persbureau AP. De koop van staatsobligaties moet de schulden van Oekraïne wat verzachten. De economie van het land staat er slecht voor. Janoekovitsj zei vorige week nog bereid te zijn een Europees verdrag te ondertekenen als Europa met twintig miljard dollar over de brug komt, om de economie draaiende te houden en aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat bedrag is een stuk hoger dan de 610 miljoen euro die Europa in eerste instantie bood.

Rusland en Oekraïne ondertekenden nog een aantal handelsakkoorden: de landen willen meer samenwerken op industrieel gebied, een aantal handelsgeschillen oplossen en werken aan de modernisering van transportvliegtuigen. De demonstranten die al bijna een maand op de been zijn in hoofdstad Kiev vreesden al dat gesprekken vandaag tussen Poetin en hun president Viktor Janoekovitsj tot verdere toenadering tot Rusland zouden leiden.

Akkoorden betekenen geen vrijhandelsverhouding

De beslissing van Janoekovitsj deëscaleert de situatie in Oekraïne niet, zegt Smeets. De demonstranten geloven niets van wat de regering zegt, en deze afspraak wekt niet het vertrouwen dat de regeringsleiders open zijn over wat ze hebben besproken. En de demonstranten willen juist toenadering tot Europa:

“De demonstranten willen weg uit die Russische greep, weg uit de chantage. Verlaging van de gasprijs betekent in elk geval géén vrijhandelsverhouding. Daar willen de Russen iets voor terug.”

    • Mirjam Remie