Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duivesteijn steunt woonakkoord - ‘ik tel mijn zegeningen’

PvdA-senator Adri Duivesteijn steunt samen met zijn fractie het woonakkoord. Duivesteijn is tevreden met de toezeggingen die minister Blok (Wonen en Werken) heeft gedaan. Daarmee is het akkoord gered.

PvdA-senator Adri Duivesteijn is aan het woord tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt.
PvdA-senator Adri Duivesteijn is aan het woord tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-senator Adri Duivesteijn steunt samen met zijn fractie het woonakkoord. Hij is tevreden met de toezeggingen die minister Blok van Wonen (VVD) heeft gedaan. Daarmee is het akkoord gered.

Update 01:05 uur: het woonakkoord is officieel door de Eerste Kamer aangenomen.

Duivesteijn zei tijdens het debat:

“Het akkoord heeft een vorm gekregen waar de PvdA-fractie mee kan leven.”

Fragment van de NOS waarin Duivesteijn aangeeft dat de PvdA het akkoord steunt:

Diverse oppositiepartijen in de Eerste Kamer stelden dat Blok louter boterzachte toezeggingen had gedaan, en verweten Duivesteijn een draai te hebben gemaakt. Duivesteijn:

“Ik tel mijn zegeningen, maar ga zeker niet zeggen dat ik heel rijk geworden ben. De stap die nu is gezet, is voldoende”.

De NOS sprak met Duivesteijn na de stemming

GroenLinks-senator Tof Thissen:

Twitter avatar TofThissen Tof Thissen Zoals ik al voorspelde: de nacht vd ingetrokken keutel @adriduivesteijn Geen enkele concrete toezegging v #Blok Lege huls en Adri is om :(

Na twee jaar evaluatie heffing

Minister Stef Blok voor Wonen en Werken beloofde in de Eerste Kamer dat er na twee jaar een evaluatie komt van de verhuurdersheffing. Bij “ernstige effecten” is de minister bovendien bereid de heffing aan te te passen. Tot de mogelijkheden behoort dan volgens hem verlaging, mits er elders in de begroting geld wordt gevonden.

Ook beloofde Blok een fonds voor investeringen in de woningmarkt van zo’n 70 miljoen euro. Hoe dat fonds er precies uit moet gaan zien is nog onbekend.

Minister voor Wonen Stef Blok (L) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt. Foto ANP / Martijn Beekman

Duivesteijn vroeg in zijn eerste termijn aan minister Blok om een deel van de opbrengst van de verhuurdersheffing te gebruiken voor het opknappen van woningen en wijken. Ook wilde hij dat het mogelijk zou worden om de heffing na drie jaar stop te zetten.

Spanningen binnen PvdA

De afgelopen weken liep de politieke spanning binnen de PvdA op. Duivesteijn gaf aan principiële bezwaren te hebben tegen de verhuurdersheffing die is opgenomen in het woonakkoord, dat begin dit jaar werd gepresenteerd. Een ‘nee’ van Duivesteijn zou een groot probleem betekenen voor coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP die samen het woonakkoord sloten.

Bij presentatie akkoord al kritiek Duivesteijn

De kritiek die Duivesteijn de afgelopen weken leverde was niet nieuw. Al kort na de presentatie van het woonakkoord liet de PvdA-senator zich kritisch uit over de afspraken. Hij noemde het “onvoldoende doordacht”, Duivesteijn:

“Zoals de plannen er nu uitzien, komen hierdoor alle investeringen van corporaties verder stil te liggen. Daarmee ontstaat een sociaal-maatschappelijk probleem in gebieden waar investeringen gewoon nodig zijn.”