Poch spant kort geding aan tegen de staat

Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Argentinië.
Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank in Argentinië. Foto ANP / Alejandra Pagni

Oud-piloot Julio Poch spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Hij wil dat de overheid hem een vergoeding geeft voor de rechtsbijstand die hij krijgt, zo stelt zijn advocaat Geert-Jan Knoops volgens RTL Nieuws.

Poch wordt in Argentinië vervolgd voor zijn vermeende aandeel in de dodenvluchten tijdens het Videla-regime waarbij mensen gemarteld werden en vervolgens uit vliegtuigen boven open zee werden gegooid. Het zoeken en horen van getuigen die in zijn voordeel spreken kost volgens Knoops veel tijd en geld. Het is volgens de advocaat niet terecht dat Poch daar zelf voor moet opdraaien.

Nederland is volgens de advocaat “op zijn minst medeaansprakelijk” voor de situatie waarin Poch nu verkeert. Daarom zou Nederland verplicht zijn om ervoor te zorgen dat Poch een eerlijk proces krijgt. Daar valt volgens Knoops ook het recht op bijstand van een Nederlandse advocaat onder. De staat weigert die kosten te vergoeden, waardoor Poch afhankelijk is van donaties.

De oud-piloot werd ruim vier jaar geleden aangehouden, maar een vonnis laat nog op zich wachten omdat de aanklacht tegen Poch deel uitmaakt van een omvangrijkere zaak. Het massaproces kan waarschijnlijk nog wel drie jaar duren. Het kort geding dient op 21 januari.

    • Anouk Eigenraam