Palestijns-Deense rapdichter Yahya Hassan aangeklaagd wegens racisme

De 18-jarige Deense dichter Yahya Hassan draagt op 26 November 2013 in Denemarken een gedicht voor.
De 18-jarige Deense dichter Yahya Hassan draagt op 26 November 2013 in Denemarken een gedicht voor. EPA/Thomas Lekfeldt DENMARK OUT

De Palestijns-Deense rapdichter Yahya Hassan veroorzaakt in Denemarken veel ophef met zijn debuutbundel, en vooral met zijn anti-moslim uitspraken. Een Deens politicus wil hem nu aanklagen wegens racisme, meldt The Guardian.

Sinds de verschijning van zijn autobiografische debuutbundel Yahya Hassan in oktober van dit jaar kreeg de 18-jarige Yahya Hassan al veel te verduren. Naast doodsbedreigingen werd hij ook fysiek aangevallen op een treinstation in Kopenhagen (de dader kreeg een celstraf van vijf maanden). Nu heeft een lokale Deense politicus Hassan aangeklaagd wegens racisme.


Aanleiding zijn de ‘generaliserende’ uitspraken over zijn ouders en hun generatie die Hassan recentelijk deed op de Deense televisie. Volgens Hassan - hij werd geciteerd in Trouw - heeft de generatie van zijn ouders de problemen gecreëerd waar zijn generatie nu in terecht is gekomen:

“Zij hebben ons ermee geïndoctrineerd dat alles wat niet op henzelf lijkt, bestreden moet worden. Daarom loopt er nu een hele generatie kutbuitenlandertjes rond die de maatschappij waarin ze leven niet erkennen. Iedereen verkoopt hasj, iedereen steelt, iedereen heelt. En om te zeggen dat er een paar zijn die het voor iedereen verpesten, is absurd. Het is precies omgekeerd.”

De Deens politicus Mohamed Suleban voelt zich beledigd door de uitspraken en wil Hassan wegens racisme aanklagen:

“Hij zegt dat iedereen in buitenwijken als Vollsmose en Gellerup steelt, belasting ontduikt en met list en bedrog een pensioentje weten binnen te halen. Dit zijn uiterst generaliserende uitspraken, ze beledigen mij en veel andere mensen.”

Ook in zijn debuutbundel valt Hassan de Deense moslimgemeenschap aan. The Guardian vertaalde een van zijn gedichten. De Nederlandse vertaling luidt als volgt:

“Je wil geen varkensvlees/
Dat Allah je eetgewoontes mag zegenen/
Je wilt een vrijdaggebed tot aan het volgende vrijdaggebed/
Je wilt Ramadan tot de volgende Ramadan/
en tussen het vrijdaggebed en de Ramadans/
wil je een mes in je zak hebben/
vraag je mensen of ze soms een probleem hebben/
maar het enige probleem ben jezelf.”

Hassans debuutbundel werd vorige maand nog bekroond met een Deense debutantenprijs. In die bundel vertelt de 18-jarige rapdichter over zijn jeugd, over het feit dat hij geslagen werd. Ook schrijft hij over hoe zijn ouders alles wat anders was (dat wil zeggen: Deens in plaats van Palestijnss) buiten de deur hielden, over hoe er fraude werd gepleegd met gemeenschapsgeld, terwijl ondertussen de moskee werd bezocht.

De Bezige Bij, die vandaag in een persbericht laat weten de vertaalrechten op het debuut van Hassan te hebben verworven, meldt dat er inmiddels meer dan 100.000 exemplaren van Hassans debuutbundel zijn verkocht. De Nederlandse vertaling van de bundel verschijnt in mei 2014. Wanneer de zaak precies voorkomt is onduidelijk.

    • Toef Jaeger