Op zoek naar onze collega

foto Daniel Webb

Dit jaar werd het duidelijker dan ooit: via je digitale sporen ben je altijd te traceren. Het maakte op de redactie van nrc.next de vraag los: is het nog mogelijk om onvindbaar te zijn? En dus vertrok Thomas Rueb zondagnacht, om de komende dagen niet gevonden te willen worden. De redactie probeert hem op te sporen.

Halverwege gisterochtend wisten we dat hij ’s ochtends om 6.00 uur voor 50 euro iets bij de NS in Amsterdam had gekocht. Een anonieme ov-chipkaart? Verder was er nog geen spoor. Welke trein hij heeft genomen om er weg te komen is met de anonieme ov-chipkaart niet te achterhalen. Later die ochtend komen we meer op het spoor: om 10.17 uur pint hij in een Albert Heijn in Den Bosch, en een minuut later neemt hij geld op bij een pinautomaat van de Rabobank, ook in Den Bosch.

#zoekthomas is een experiment. Is het nog mogelijk om van de radar te blijven, anno 2013? Kun je reizen en eten zonder digitale sporen achter te laten? Hoewel de politie en het OM het een leuk idee vonden, waren ze niet van plan hun trukendoos om iemand te vinden voor ons open te doen. Om voor het experiment toch zoveel mogelijk digitale sporen te volgen, hebben we daarom afgesproken dat we bankgegevens, telefoonbewegingen, e-mails en sociale media van Thomas mogen bekijken. Hij gaf ons zijn inlogcodes. Als we een aanwijzing hebben, dan gaan we eropaf. Zodra we de bankgegevens van Thomas zagen, sprongen we dus in de auto, naar Den Bosch. Daar mochten we de kassabon inzien, en we mochten de beelden van de beveiligingscamera bekijken.

We zijn nog niet in de buurt van het vinden van Thomas, maar toch iets wijzer geworden.

Wordt vervolgd. Tips zijn nog steeds van harte welkom via Twitter (@nrcnext en @wismans) of mail naar zoekthomas@gmail.com.

Voor updates over #zoekthomas: volg @nrcnext of @wismans op Twitter of kijk op nrc.nl