Ook Belgische premier Di Rupo gaat niet naar Sotsji

De Belgische premier Elio Di Rupo gaat niet naar Sotsji.
De Belgische premier Elio Di Rupo gaat niet naar Sotsji. Foto EPA / Olivier Hoslet

Ook de Belgische premier Elio Di Rupo gaat niet naar de Olympische Winterspelen begin volgend jaar in Sotsji, Rusland. Hij geeft geen verklaring voor zijn besluit, meldt Nu.nl op basis van het ANP.

Er is veel kritiek op de schendingen van de mensenrechten in Rusland, waaronder discriminatie van homo’s. Om die reden klinkt al langer de roep om een boycot in verschillende landen en aan leden van het IOC.

Eerder werd bekend dat de Franse president François Hollande en andere Franse toppolitici verstek laten gaan. Maar ook de Franse regering gaf hiervoor geen reden op. Ook de Duitse president Joachim Gauck reist niet af naar Sotsji. Nederland voelt niets voor een dergelijke stap, zo zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteren nog.

“Ik vind het veel belangrijker om met de Russen in gesprek te blijven. Dat heeft ook wat opgeleverd, want nu zijn er mogelijkheden om te protesteren. Wegblijven uit Sotsji zal niet helpen om Rusland op een beter pad te krijgen.”

Overigens gaan staatshoofden en regeringsleiders wel vaker niet naar de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Dat hoeft niet per se iets te maken te hebben met de politieke situatie in het betreffende land. Zo waren bij de vorige Spelen, in het Canadese Vancouver in 2010, de toenmalige Franse en Duitse presidenten, Nicolas Sarkozy en Horst Köhler, ook afwezig.

    • Anouk Eigenraam