NRC Leesclub Live leest ‘De Rode ruiterij’ van Isaak Babel

Groot fan van Isaak Babel? Op zaterdagmiddag 18 januari kunt u tijdens de NRC Leesclub live op het Writers Unlimited Winternachten festival Den Haag met Elsbeth Etty, Bas Heijne en Michel Krielaars over Babels De Rode ruiterij in discussie gaan.

Isaak Babel (1894-1940) kent in Nederland vele bewonderaars. En dat aantal is groeiende sinds de verschijning van de nieuwe vertaling van Babels Verhalen van vertaalster Froukje Slofstra. Die verscheen in mei van dit jaar in de Russische bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. Chef Boeken Michel Krielaars schreef in een recensie (Boeken, 24-05-’13) onder de indruk te zijn van de vertaalkunst van Slofstra:

“Ik durf dan ook best te beweren dat Slofstra, die in 2007 de prestigieuze Aleida Schotprijs kreeg voor haar vertaling van Vasili Grossmans roman Leven & Lot, met Babels Verhalen opnieuw laat zien hoe uitzonderlijk groot haar talent is. Dat uitgeverij Van Oorschot nu niet alleen Babel, maar ook haar toelaat tot de Russische Bibliotheek is dan ook meer dan terecht.”

Tijdens de NRC Leesclub Live kunt u met Michel Krielaars, Bas Heijne, Elsbeth Etty en gaste Sana Valiulina in discussie gaan over De Rode ruiterij, waarin Babel schrijft over zijn ervaringen als correspondent bij een Kozakkenregiment in de Pools-Russische oorlog van 1920. Het zijn ervaring in ‘de wereld van het geweld’ schrijft Krielaars:

“In plaats van de opgewekte retoriek in het kader van het verkondigen van de stralende toekomst van het socialisme, die veel fictie uit de eerste decennia van de Sovjet-Unie zo oervervelend maakt, is er bij Babel slechts cynisme, dat zich uit in het koelbloedig beschrijven van de wandaden en de onverschilligheid van de soldaten met wie hij optrekt. Voor oorlogsverslaggevers, die op een gegeven moment net zo onverschillig zijn voor de dood om hen heen, is het allemaal heel herkenbaar.”

Kaarten voor NRC Leesclub Live kunt u vinden op de site van Writers Unlimited. Een exemplaar van De Rode ruiterij kunt u bestellen bij onze cultuurwebwinkel NRC Lux.

    • Roderick Nieuwenhuis