Nog steeds onduidelijkheid over doodsoorzaak Ruben en Julian

Twee kaarsjes voor Ruben en Julian.
Twee kaarsjes voor Ruben en Julian. Foto ANP / Remko de Waal

Over de doodsoorzaak van de broertjes Ruben en Julian bestaat maanden na hun dood in mei nog steeds onduidelijkheid. Noch de sectie, noch het toxicologisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut geeft uitsluitsel over hoe zij zijn omgebracht. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Het onderzoek wordt bemoeilijkt door de staat waarin de lichamen van de broertjes uit Zeist verkeerden toen zij op 19 mei werden gevonden na een wekenlange zoektocht. De lichamen hadden lange tijd in het water gelegen.

Geen anderen betrokken bij dood jongens

Het NFI onderzocht ook de sloot in Cothen waar de jongens werden gevonden. De hoop was dat er iets duidelijk zou worden over waar de vader van Ruben en Julian hen om het leven bracht. Dat is niet gelukt. Volgens het OM kan wel geconcludeerd worden dat er geen bewijs is voor betrokkenheid van anderen bij de moord.

Heel Nederland leefde mee

De vermissing van de broertjes heeft Nederland bijna twee weken in de greep gehouden. De jongens van 9 en 7 verdwenen op 7 mei, toen het lichaam van hun 38-jarige vader werd gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. Hij zou met zijn zoons op vakantie gaan naar Luxemburg, maar had zelfmoord gepleegd.

Dertien dagen lang zochten politie, familie en groepen vrijwilligers naar Ruben en Julian. In die tijd werd duidelijk dat de vader zijn acties had voorbereid. Zo kocht hij in april al verschillende spullen die later werden teruggevonden bij de lichamen van de jongens.

Problematische scheiding ouders

De ouders van de broertjes waren gescheiden en lagen met elkaar overhoop. Half april had de vader te horen gekregen dat de Raad voor de Kinderbescherming zijn zoons door de kinderrechter onder toezicht wilde laten stellen. Ook zou het co-ouderschap van hem en de moeder moeten worden omgezet in een omgangsregeling waarbij hij de kinderen nog maar een weekend per twee weken zou zien.

Een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie naar een mogelijke stoornis bij de vader leverde geen concrete resultaten op, meldt het OM vandaag. De moeder en andere nabestaanden van Ruben en Julian zijn gisteren geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

    • Laura Klompenhouwer