Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlandse economie kruipt in 2014 uit dal - koopkracht in de plus

De Nederlandse economie kruipt volgend jaar langzaam uit de recessie. De economie groeit met 0,5 procent, maar de werkloosheid loopt in 2014 op naar 7,5 procent. Dat blijkt uit de decemberraming van het Centraal Planbureau.

Mensen doen inkopen voor Sinterklaas in Rotterdam.
Mensen doen inkopen voor Sinterklaas in Rotterdam. Foto ANP / Marco de Swart

De Nederlandse economie kruipt volgend jaar langzaam uit de recessie. De economie groeit met 0,5 procent, maar het blijft wachten op een herstel op de arbeidsmarkt. De werkloosheid loopt in 2014 op naar 7,5 procent. Dat blijkt uit de decemberraming van het Centraal Planbureau.

De vooruitblik van het CPB wijkt niet veel af van eerdere voorspellingen. Op Prinsjesdag werd een economische groei voorzien van 0,5 procent in 2014. De koopkracht van Nederlandse huishoudens neemt - tegen de verwachting in - toe met een procent. In september werd nog een koopkrachtdaling van 0,5 procent verwacht.

Dat de koopkracht toeneemt, is een resultaat van het in oktober gesloten begrotingsakkoord. De inflatie blijft met 1,5 procent onder het streefniveau van de Europese Centrale Bank. In het derde kwartaal van dit jaar groeide de economie met 0,1 procent. Het prille economische herstel is vooral te danken aan de hogere uitvoer en investeringen.

Lees hier de hele publicatie: