Merkel begint derde termijn als bondskanselier

Merkel tijdens een zitting van de Bundestag eerder vandaag. Ze krijgt een boeket en wordt gefeliciteerd door de fractievoorzitter van CDU/CSU Volker Kauder. Foto AP / Jens Meyer

Angela Merkel is vandaag officieel gekozen als bondskanselier van Duitsland. Dat meldt persbureau AP. Ze begint aan haar derde termijn in die functie.

De benoeming in de Bondsdag komt een paar dagen nadat de leden van de sociaaldemocratische partij SPD instemden met het coalitieakkoord dat de partijtop sloot met CDU-CSU van Merkel. Ook de zogenoemde GroKo-regering – bestaande uit centrumrechts en links- kreeg het fiat van het Duitse parlement.

Eerste vrouwelijke minister van Defensie

De nieuwe Duitse regering bestaat uit oude en nieuwe gezichten. Opvallend is de aanstelling van Ursula von der Leyen als minister van Defensie. Zij wordt de eerste vrouw die leiding geeft aan het ministerie. Frank-Walter Steinmeier keert terug op zijn post als minister van Buitenlandse Zaken. SPD-leider Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van Economische Zaken.

De SPD mag zes van de in totaal zestien ministers leveren. De SPD krijgt ook de ministeries van Arbeid en Sociale zaken (Andrea Nahles), Justitie (Heiko Maas), Gezinszaken (Manuela Schwesig) en Natuur (Barbara Hendricks) onder zijn hoede. De CDU levert de kabinetschef, Peter Altmaier, en vijf ministers. Zij worden vandaag allemaal officieel benoemd door president Joachim Gauck, waarna de nieuwe regering een feit is.

Op 22 september ging Duitsland naar de stembus. De partij van Merkel kwam wederom als winnaar uit de bus. De bondskanselier gaat morgen gelijk op bezoek bij de Franse president François Hollande, zegt onze correspondent Frank Vermeulen.

“Dat bezoek is gebruikelijk en moet onderstrepen dat Duitsland en Frankrijk een goede band hebben.”

Zover bekend heeft Merkel nog geen plannen om naar Nederland te komen.

Bekijk hier hoe de nieuwe Duitse regering gisteren het regeerakkoord tekende.

    • Laura Klompenhouwer