Opinie

Menno Steketee Pannekoeken met gehakt

Het loopt tegen het einde van het jaar, dus is het tijd om de voorspellingen van een jaar terug over het culinaire nieuws van 2013 door te nemen. Leg het stukje uit de knipselmap er rustig even naast en lees mee.

Toegegeven, over die bananen zat ik er faliekant naast. Die waren ook afgelopen jaar weer niet van hun onrechtmatige plaats op de fruitlijst te branden, hoewel hun vitamine C-gehalte verwaarloosbaar is. Ik vraag me af hoe die marketingmensen van de zuidvruchtenbranche daar al zo lang mee wegkomen.

De voorspelde hoge vlucht die paardenvlees zou nemen, kwam wel uit, maar niet in de vorm die ik had gedacht. Vleesschandalen richtten de schijnwerpers op de consumptie van de sympathieke hoefdieren. Maar de consumenten onthielden van de berichtgeving alleen dat paardenvlees ook lekker is en niet dat het niet netjes is om op een etiket of menukaart ‘rund’ te zetten terwijl je ‘paard’ bedoelt.

Sergio Herman hing woest bij de krant aan de lijn toen hij er lucht van had gekregen dat deze kolommen correct in de kristallen bol hadden gezien dat hij in 2013 alle drie de Michelin-sterren van Oud Sluis kwijt zou raken. Nu goed: ‘kwijt maken’ zou een betere woordkeus zijn geweest. Hij hing ze immers zelf aan de wilgen, om de handen vrij te hebben voor nieuwe uitdagingen.

En nog een correcte voorspelling: de steeds wilder om zich heen slaande populariteit van het woordje ‘troostrijk’ in combinatie met ‘eten’. Dat moet natuurlijk ‘troostrijk drinken’ zijn.

Het toen uitgesproken vermoeden dat de lijst met voorspellingen van dit jaar geheel uit de duim zou zijn gezogen, bleek dan wel weer een correcte aanname.

Voorspellingen voor volgend jaar? Retro komt terug van weggeweest: zoals deze pannekoeken met gehakt en champignons.

Meng het meel met de melk, de eieren, een snuf zout en een paar draaien peper. Zeef desnoods de klonten eruit en bak daarvan een fraaie stapel pannekoekjes.

Snijd het spek klein, bak dit bruin in een mengsel van olie en boter, doe het gehakt erbij tot dit ook bruin is – lekker vet.

Voeg dan de fijngehakte knoflook erbij en de kleingesneden paddestoelen. Hak op het laatst de peterselie erdoorheen.

Serveer de pannekoekjes opgerold met het paddestoelenmengsel ernaast – met een glas Faisca.