Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Meer Europese troepen naar Centraal-Afrikaanse Republiek’

Een Anti-Balaka strijder tijdens een trainingssessie vandaag aan de rand van hoofdstad Bangui.
Een Anti-Balaka strijder tijdens een trainingssessie vandaag aan de rand van hoofdstad Bangui. Foto AFP / Ivan Lieman

Een paar Europese landen willen troepen zenden naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) om de Franse missie te ondersteunen. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, vandaag. Hij zei niet om welke landen het gaat.

“Binnenkort komen er grondtroepen van onze Europese collega’s”, zei Fabius tegen het Franse parlement in reactie op een vraag over het gebrek aan Europese steun in de CAR. Volgens dagblad Le Soir zou België 150 soldaten sturen.

Minister Timmermans liet gisteren weten dat Nederland geen troepen zal sturen naar de CAR.

In maart zetten islamitische rebellen, verenigd in de zogenoemde Séléka-coalitie, president François Bozizé af. Sindsdien strijden christelijke Anti-Balaka-strijders en islamitische milities om de controle over goud- en diamantmijnen. Aan beide kanten wordt gevochten, geplunderd en worden mensenrechten geschonden. Honderden burgers zijn al door het geweld om het leven gekomen.

Op 5 december stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem in met een interventie van Franse en Afrikaanse troepen in de CAR. Sindsdien zijn er soldaten uit Frankrijk (1.600) en van de Afrikaanse Unie (6.000) actief om het geweld in het land een halt toe te roepen. Frankrijk heeft zich ten doel gesteld het geweld te stoppen, de rivaliserende moslimrebellen (Séléka) en christen-milities (‘Anti-Balaka’) te ontwapenen en een politiek proces op gang te brengen met daarna snel verkiezingen.