Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Epke Zonderland en Marianne Vos sporters van het jaar

De sportvrouw en sportman van het jaar.
De sportvrouw en sportman van het jaar. Foto ANP / Robin Utrecht

Epke Zonderland is voor de derde keer op rij sportman van het jaar geworden. De turner werd dit jaar wereldkampioen op de rekstok. Eerder was hij al Europees kampioen en Olympisch kampioen geworden. Marianne Vos is voor de derde keer in haar loopbaan verkozen tot sportvrouw van het jaar.

De Brabantse wielrenster, die eerder in 2008 en 2009 de prijs kreeg, bleef Ranomi Kromowidjojo en Ireen Wüst voor. Kromowidjojo won de prijs de afgelopen twee jaar, Wüst was in 2006 de winnaar. De 26-jarige Vos is elfvoudig wereldkampioen in drie verschillende wielerdisciplines: veld, weg en baan.

In totaal wint Zonderland de Jaap Eden voor de vierde keer. In 2009 was hij ook al eens winnaar. Alleen in 2010 moest hij wijken voor Mark Tuitert. Zonderland kreeg in de strijd van dit jaar concurrentie van voetballer Arjen Robben en schaatser Sven Kramer. Robben won met Bayern München de treble. In de finale van de Champions League scoorde hij de winnende goal. Kramer werd Nederlands, Europees en Wereldkampioen allround.

Coach van het jaar

Gerard Kemkers is gekozen tot coach van het jaar. De trainer van de TVM-schaatsploeg werd verkozen boven Daniël Knibbeler, de coach van turner Epke Zonderland, en Mark Emke. Die laatste is de roeicoach die de mannenvier zonder naar de Europese en de wereldtitel leidde.

Voor Kemkers is het de tweede keer dat hem de eer te beurt valt. In 2006 werd hij ook al eens verkozen. Hij volgt Knibbeler op, die na de gouden medaille van zijn pupil Zonderland op de Olympische Spelen in Londen vorig jaar werd geëerd.

Schaatscoach Gerard Kemkers ontvangt zijn prijs uit handen van Camiel Eurlings. Foto ANP / Robin Utrecht

Sportploeg van het jaar

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn verkozen tot sportploeg van het jaar. De twee beachvolleyballers verrasten dit jaar met de wereldtitel. Het was voor het eerst dat een Nederlands beachvolleybalduo wereldkampioen werd en ook voor het eerst dat de prijs voor sportploeg van het jaar naar een beachvolleybalteam gaat.

Brouwer en Meeuwsen kregen de prijs uit handen van de Belgische cabaretier Wim Helsen. Ze lieten de roeiers uit de mannenvier zonder stuurman, die Europees en wereldkampioen werden, en de schaatsers uit de achtervolgingsploeg achter zich.

Talent van het jaar

Wielrenner Mathieu van der Poel is talent van het jaar geworden. Zijn vader, oud-wielrenner Adri van der Poel, nam de prijs voor hem in ontvangst. Van der Poel werd afgelopen seizoen zowel bij het veldrijden wereldkampioen bij de junioren als wereldkampioen op de weg bij de junioren. Van der Poel volgt BMX’ster Laura Smulders op. Hij troefde turnster Noël van Klaveren en judoka Do Velema af.

Sportmoment van het jaar

Sportmoment van het jaar werd de tweede wereldtitel van motorcrosser Jeffrey Herlings. Het was voor het eerst dat tv-kijkers konden kiezen welk sportmoment het meest memorabel was.

Carrièreprijs

Hockeyer Teun de Nooijer is geëerd met de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs. De hockeyer, die afgelopen zomer afscheid nam van de wedstrijdsport kreeg de prijs bij het sportgala uit handen van Anky van Grunsven, de winnaar van vorig jaar.

De Nooijer werd met de Nederlandse ploeg twee keer Olympisch kampioen en pakte twee keer zilver. Een keer werd hij wereldkampioen en een keer Europees kampioen. In 2003, 2005 en 2006 werd hij verkozen tot beste hockeyer van de wereld. (Novum)