Leden uiten kritiek op eigen rol in Raad van Commissarissen

Kantoren in zakendistrict de Zuidas, Amsterdam. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Leden van raden van commissarissen hebben kritiek op hun eigen functioneren en stellen dat ze beter moeten worden in het selecteren en benoemen van bestuurders – een van hun primaire taken. Ook vinden ze dat hun eigen functioneren beter geëvalueerd zou moeten worden.

Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Daarmee volgen commissarissen de maatschappelijke kritiek op hun eigen rol, nadat ze bij verschillende bedrijfsschandalen onder vuur kwam te liggen.

‘Commissarissen zijn kritischer geworden over eigen rol’

“Vergeleken met voorgaande jaren is de gewenste verbetering op het punt van selectie en benoeming spectaculair”, zegt onderzoeker Aalt Klaassen. Hij ondervroeg 134 commissarissen van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven, stichtingen en semipublieke instellingen. “Commissarissen zijn kritischer geworden over hun eigen rol”, concludeert Klaassen. Het is de vijfde keer dat Grant Thornton dit onderzoek onder commissarissen uitvoert.

Als er iets misgaat bij hun bedrijf, wordt de raad van commissarissen, net als de accountant, vaak onderwerp van discussie. Waarom hebben ze niet wat beter opgelet, willen critici dan weten. De toegenomen kritiek noemt onderzoeker Klaassen als mogelijke oorzaak van de kritische houding over zichzelf. “Commissarissen ervaren meer druk van buitenaf.”

‘Risico op reputatieschade toegenomen’

Dat de publieke aansprakelijkheid inderdaad is toegenomen, bevestigt Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan de Universiteit van Tilburg. En daarmee ook het risico op reputatieschade, zegt ze. “Dat voelen commissarissen zelf ook.”

De gemiddelde Nederlandse commissaris is man, bijna 60 jaar en heeft bijna drie commissariaten, blijkt uit onderzoek van Lückerath eerder dit jaar. Per commissariaat verdient hij 15.000 euro per jaar. Hoeveel Nederlandse commissarissen er zijn, is niet bekend. Alles bij elkaar zijn het er naar schatting enkele duizenden.

    • Teri van der Heijden