Justitie eist weer hogere straffen voor overtreders rond jaarwisseling

LEUSDEN - Jongeren voeren hun taakstraf, het opruimen van vuurwerkresten, uit voor een overtreding tijdens de jaarwisseling. ANP BAS CZERWINSKI

Net als vorig jaar zal justitie ook dit jaar weer hogere straffen eisen voor overtredingen tijdens de jaarwisseling. Daarbij krijgen verstoorders van de feestvreugde zo snel mogelijk een boete of taakstraf opgelegd, meldt justitie.

De strafeis zal net als vorig jaar 75 procent hoger uitvallen dan normaal gesproken. Bij geweld tegen hulpdiensten wordt de strafeis zelfs met nog eens 200 procent verhoogd. In die zaken en voor overtredingen met zwaar vuurwerk kan bovendien gevangenisstraf geëist worden. Justitie kan ook vragen om voor de eerstvolgende jaarwisseling huisarrest op te leggen.

Fred Westerbeke, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling, zegt op de site van het OM:

“We zullen agressie, geweld en vernieling een passende lik-op-stuk-reactie geven.”

Ook schade wordt zo snel mogelijk op de dader verhaald. Als de omvang ervan nog niet bekend is, krijgt de benadeelde de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Eventueel opgelegde taakstraffen worden overigens niet op nieuwjaarsdag, maar op 2 januari uitgevoerd. Vorig jaar bleek dat delinquenten op de eerste dag van het nieuwe jaar vaak nog te dronken waren om een taakstraf uit te voeren.

Vorig jaar werden er 616 verdachten voor overtredingen rond de jaarwisseling aangehouden. Al tientallen zaken werden direct afgehandeld met supersnelrecht.

    • Anouk Eigenraam