Hoge Raad: je mag een agent niet altijd mierenneuker noemen

Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad in een geval dat het niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen en dat dit per geval moet worden bekeken.
Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad in een geval dat het niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen en dat dit per geval moet worden bekeken. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een agent voor mierenneuker uitmaken mag inderdaad niet altijd. Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad in een geval dat het niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen en dat dit per geval moet worden bekeken. In een andere zaak oordeelt de Hoge Raad nu dat terecht een boete van 250 euro is opgelegd, meldt persbureau Novum.

In de uitspraak van vorig jaar oordeelde de hoogste rechter dat de man die dit een agent had toegebeten dit niet als belediging had bedoeld. De uitspraak leidde tot verontwaardigde reacties in de Tweede Kamer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde dat het uitschelden van een agent voor mierenneuker niet past bij een ‘wellevende manier van met elkaar omgaan’.

De zaak waarin vandaag uitspraak is gedaan draaide rond een twintiger die met zijn scooter op de rollerbank werd gezet. De uitkomst van die controle was waarschijnlijk niet naar zijn tevredenheid, want hij maakte de agenten die hem controleerden drie keer uit voor mierenneuker. Omdat er meer jongeren op de controleplaats stonden voelden de agenten zich in hun goede naam en eer aangetast en hielden ze de man aan voor belediging van een ambtenaar in functie.

‘Pannenkoek is bijna nooit beledigend’

Er is eerder onderzocht welke scheldwoorden voor agenten worden beboet en welke niet, zo schreef NRC eerder:

“Het beledigen van agenten kan in verschillende bewoordingen. Pannenkoek, homofiel of kankerlijer worden regelmatig uitgesproken. Maar wat kan nu wel en niet? Het juridisch vakblad Delikt en Delinkwent publiceerde vorig jaar een onderzoek naar de taxatie van grove woorden onder officieren van justitie. Klootzak en teringlijer werden door alle parketten vrijwel eensgezind afgedaan met een boete. Maar juist het woord mierenneuker stuitte op willekeur. De ene officier legt een boete op, de ander seponeert wegens ‘gering feit’. Pannenkoek, wijsneus of koekenbakker kun je wel redelijk veilig tegen een agent zeggen.”