ING forceert overname Slotervaartziekenhuis

De hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis. Foto ANP / Evert Elzinga

ING dreigt al zijn leningen aan het Slotervaartziekenhuis per direct op te eisen als de overname door ondernemer Loek Winter niet binnen een week geregeld is. Dat heeft de bank geëist in een vertrouwelijke brief die in bezit is van NRC Handelsblad.

Directe aanleiding voor de brief is het beslag dat de familie Erbudak eind vorige week heeft laten leggen op de aandelen van het Amsterdamse ziekenhuis. Aysel Erbudak, minderheidsaandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter, deed dat omdat zij tegen een overname van het ziekenhuis door Loek Winter is. Bovendien wordt de rechtmatigheid betwist van de huidige eigenaar, een vastgoedfirma uit Velsen-Noord. De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof heeft nog in onderzoek of een aandelenuitgifte, waardoor Erbudak als aandeelhouder buitenspel werd gezet, door de beugel kon.

‘Overname al rond’

Morgen wordt Erbudaks beslaglegging aan de voorzieningenrechter in Haarlem voorgelegd. Winter en de raad van bestuur van het ziekenhuis maakten vrijdagavond bekend dat de overname eigenlijk al rond is. “De koop is gesloten, de overname is een feit.” Daartoe zal de rechter dan wel het beslag nog deze week moeten opheffen, zo blijkt nu uit de brief van ING.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam werd in 2006 het eerste geprivatiseerde ziekenhuis in Nederland door de verkoop aan een private investeerder. Sinds de dood van grootaandeelhouder en vastgoedondernemer Jan Schram, eind 2012, woedt een machtsstrijd tussen aandeelhouders, onder wie oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. Zij werd in maart 2013 ontslagen.

    • Jeroen Wester