Politie kreeg in 2012 honderdduizend meldingen van huiselijk geweld

De politie heeft vorig jaar ruim 95.000 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. In 44,8 procent van de gevallen was de agressie gericht op de partner en in 22 procent op de ex-partner, blijkt uit een politierapport.

Medewerkers van de vrouwenopvang hangen t-shirts gemaakt door slachtoffers van huiselijk geweld op aan een waslijn op het Spui in Den Haag.
Medewerkers van de vrouwenopvang hangen t-shirts gemaakt door slachtoffers van huiselijk geweld op aan een waslijn op het Spui in Den Haag. Foto ANP/ Valerie Kuypers

De politie heeft vorig jaar ruim 95.000 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. Bij 44,8 procent van de gevallen was de partner het slachtoffer. Bij 22 procent van de meldingen ging het om agressie tegen de ex-partner, blijkt uit een politierapport over huiselijk geweld dat vandaag is verschenen.

Uit de cijfers blijkt ook dat van alle geregistreerde slachtoffers vijftien procent jonger is dan 18 jaar. Tegelijk maakt ook een groeiend aantal jongeren zich schuldig aan huiselijk geweld. In ruim 10 procent van de gevallen gebruiken minderjarigen geweld tegen hun ouders.

Bij een kwart van de incidenten was alcohol in het spel. Een derde van alle moorden en doodslagen in Nederland vindt plaats binnen de huiselijke kring. Per week worden gemiddeld 56 huisverboden opgelegd.

Overigens worden veel incidenten niet gemeld, schrijft de politie. De precieze omvang van het probleem is daardoor niet bekend.