Het jaar in Google-zoektermen: van Nelson Mandela tot de iPhone 5s

Foto's AP / Thibault Camus, EPA / STR, ANP / Koen van Weel, EPA / CJ Gunther

Het overlijden van Nelson Mandela en Paul Walker, de bizarre moordzaak rond atleet Oscar Pistorius, de iPhone 5s en de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston. Het zijn dit jaar enkele van de meest gezochte onderwerpen op Google, blijkt vandaag uit de Zeitgeist van Google.

De jaarlijkse round-up, waarin de zoekmachine de meest gezochte zoektermen in een overzicht zet om de tijdgeest te vatten, bestaat uit verschillende lijsten. Mandela is van alle trending topics de populairste, en ook op het lijstje met meest gezochte mensen staat hij bovenaan. In beide gevallen staat de op 30 november overleden Walker op de tweede plek.

Bekijk hieronder het filmpje waarin correspondent Bram Vermeulen terugblikt op de begrafenis van Nelson Mandela in Qunu:

De meest gezochte sporter op het internet was Oscar Pistorius, die ervan wordt verdacht zijn vriendin Reeva Steenkamp te hebben vermoord.

Van alle gebeurtenissen dit jaar, werd Google het vaakst geraadpleegd over de aanslag tijdens de marathon van Boston van 15 april, gevolgd door tyfoon Haiyan in de Filippijnen en de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid.

Ook het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai was een populaire zoekterm op Google. Kijk hieronder de uitzending van College Tour met Malala terug:

Opvallend is het ontbreken van Paus Franciscus in de top 10-lijstjes. De term #pope behoort wel tot de populairste hashtags van het jaar.

De nieuwe paus werd wel gekozen tot Time Person of the Year:

Google Nederland maakte een aantal eigen lijstjes. Paul Walker was ook hier de meest gezochte persoon, gevolgd door voetbalvrouw Sabia Boulahrouz en zangeres Anouk. Mandela staat op de vijfde plaats (na Zwarte Piet). Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix staan niet in de top tien. De Britse royal Kate Middleton wel. Zij staat op de tiende plaats.

    • Laura Klompenhouwer