Groen licht voor DNA-bloedtest zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down kunnen kiezen een DNA-bloedtest te doen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft groen licht gegeven voor een proef bij acht universitaire ziekenhuizen.

Verloskundige bezig met controle van een zwangere vrouw.
Verloskundige bezig met controle van een zwangere vrouw. Foto ANP / Lex van Lieshout

Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het syndroom van Down kunnen binnenkort een DNA-bloedtest laten doen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven voor een proef bij acht universitaire ziekenhuizen.

De bloedtest kan een alternatief worden voor de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie die nu worden gebruikt om te onderzoeken of het ongeboren kind een chromosoom- of DNA-afwijking heeft. Deze testen brengen een verhoogd risico op miskramen met zich mee.

Bij de zogeheten Niet-Invasieve Prenatale Diagnostiek (NIPT) wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus wordt vervolgens getest op chromosoomafwijkingen. De vergunning voor de nieuwe bloedscreening wordt verleend voor twee jaar. In die periode wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daarna zal gekeken worden of de NIPT structureel wordt ingevoerd.

De minister ging akkoord met de proef na een van advies van de Gezondheidsraad. Het College voor Zorgverzekeringen brengt binnenkort advies uit over de vraag of de bloedproef wordt gedekt door zorgverzekeraars.

    • Laura Klompenhouwer