Gebruik brein van de gamer

De Amerikaanse overheid en haar inlichtingendiensten hebben op dit moment niet het beste imago. Hen te helpen het land te beschermen tegen cyberaanvallen is misschien teveel gevraagd. Maar het Pentagon maakt dit wel aantrekkelijk. De onderzoeksgroep Defense Advanced Research Projects Agency maakte vijf gratis webgames – Stormbound, Ghost Map, Xylem, Cicuit Bot en Flow Jam – die gebruikt worden om algoritmes van software te verfijnen die op zoek gaat naar slechte codes. „We zien dat online spelers ingewikkelde wiskundige problemen oplossen als deze eruit zien als aantrekkelijke puzzelspelletjes”, vertelt Drew Dean, mede-ontwikkelaar. Door hun ‘intelligentie en vernuftigheid’ te bundelen ontstaan nieuwe algoritmes die DARPAS kan gebruiken om hackers voor te blijven. Wie zich ondanks een gezond wantrouwen van het Pentagon wil wagen aan de spellen moet er rekening mee houden dat ze grafisch tegenvallen. Maar uitdagend zijn ze zeker.