Engelse les in Libië

Libië is voor de meeste mensen niet bepaald de ideale plek om te wonen en werken op dit moment. Wel voor mensen die Engelse les geven, een taal die lange tijd door het regime van Gaddafi verboden werd. Sinds hij weg is, kiezen jongeren en volwassenen er massaal voor om de taal te leren, vertelt Layla de Jong (28) via de mail. Zij geeft Engelse les in Tripoli en twittert over het dagelijkse leven in de hoofdstad. Dat met berichten over het relaxte werkethos van dertig uur per week, databundels en vooral veel stroomstoringen een stuk minder gewelddadig lijkt te zijn dan op het nieuws.

Ondanks het structurele tekort aan stroom is De Jong online. Dat is niet zo moeilijk vertelt ze: „Ik heb een Wimax [draadloos internet over grote afstanden, red.] waarmee ik overal in de stad internet heb. Daarnaast heeft mijn smartphone gewoon 3G. Zolang al mijn spul is opgeladen kan ik online”. Vaak in het donker, dat wel.