Een mopperende verre nazaat van Dirty Harry

Zien Film

Gran Torino

Veronica, 20.30-22.45u.

Gran Torino is extra leuk vanwege het spel dat acteur Clint Eastwood met zijn eigen iconografie speelt. Een imago dat vooral vorm kreeg door zijn rollen als man zonder naam in jaren-60-spaghettiwesterns en de niets en niemand ontziende inspecteur Callahan (‘Make my day’) in de Dirty Harry-filmreeks die in de jaren zeventig door sommige critici als fascistisch werd betiteld. Begin jaren negentig nuanceerde Eastwood zijn imago als ijzervreter die bij het minste geringste zijn geweer pakt. In de prachtige western Unforgiven (1994) zegt hij bijvoorbeeld berouwvol „It’s a hell of a thing, killing a man”.

In Gran Torino is hij mopperpot Walt Kowalski, te herkennen als een soort verre nazaat van Dirty Harry, een veteraan van de Koreaoorlog en van Ford in het inmiddels failliete Detroit. De weduwnaar woont tot zijn ongenoegen in een buitenwijk met veel Vietnamezen.

Als zijn Vietnamese buurjongen Thao zijn geliefde Ford Gran Torino (bouwjaar 1972) steelt, neemt hij de jongen onder zijn hoede. In een hilarische scène leert hij hem wat mannelijkheid is. Walt ziet zijn racistische denkbeelden onder ogen als Thao en hij het opnemen tegen een lokale jeugdbende.

André Waardenburg