Dekker dreigt trage scholen met bewindvoerder

Sander Dekker vorige maand op een school in Manchester.
Sander Dekker vorige maand op een school in Manchester. Foto ANP / Nigel Roddis

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) stelt komend voorjaar bewindvoerders aan bij samenwerkingsverbanden van scholen die niet klaar zijn voor invoering van ‘passend onderwijs’ per augustus 2014. Dat zegt hij vandaag in NRC Handelsblad.

In zo’n regionaal verband stemmen scholen af welke extra ondersteuning ze leerlingen bieden die dat nodig hebben en verdelen ze het geld daarvoor. Volgens Dekker loopt een aantal scholen achter met de plannen. Ze krijgen eerst opdracht hun zaken op orde te brengen.

Volgens Dekker zijn schoolbesturen vooral druk bezig geweest met de oprichting van de regionale samenwerkingsverbanden en met de nieuwe manier waarop het extra geld voor zorgleerlingen wordt verdeeld.

“Ik vind het een groot compliment waard om te zien dat alle samenwerkingsverbanden tot nu toe alle deadlines hebben gehaald. Maar nu moeten zij wel naar de inhoudelijke kant van passend onderwijs gaan kijken en leraren en ouders hier nauw bij gaan betrekken. Een aantal samenwerkingsverbanden moeten we wat dat betreft nog achter de broek aan zitten. Desnoods gaan we bij hen ingrijpen, bijvoorbeeld door een bewindvoerder aan te stellen. Maar dat zal pas laat in het voorjaar zijn.”

    • Christiaan Pelgrim en Julie Wevers