De viering van een bloedige overwinning

None
Foto A.M. Ahad/AP

Duizenden Bengalen zongen gisteren hun volkslied Amar Sonar Bangla en vormden de Bengaalse vlag. De Bengalen vierden hun overwinning op Pakistan, waardoor ze onafhankelijk werden. Het lied (in het Nederlands: Mijn Gouden Bengalen) inspireerde het land tijdens de bevrijdingsoorlog in 1971.

42 jaar geleden heette Bangladesh nog Oost-Pakistan. Maar de bevolking voelde zich achtergesteld bij het andere deel van Pakistan en zo groeide het verlangen naar een eigen staat. In maart 1971 drukte het Pakistaanse leger het onafhankelijkheidsstreven met geweld de kop in.

Het was het begin van een bloedige ontstaansgeschiedenis.

In twee weken was het West-Pakistaanse leger verslagen – nadat in totaal honderdduizenden doden zijn gevallen. Volgens schattingen werden er meer dan 200.000 vrouwen verkracht door West-Pakistaanse militairen.