Countryzanger Ray Price (87) overleden

Archieffoto van Ray Price uit 1983.
Archieffoto van Ray Price uit 1983. Foto AP / Viva Records

De invloedrijke countryzanger Ray Price is overleden aan de gevolgen van kanker, zo maakte een woordvoerder van de familie bekend. Price was met meer dan honderd hits een van de meest populaire zangers in zijn genre, en een van de laatst levenden die de legendarische countrymuzikant Hank Williams nog gekend had.

De zanger leed al enige tijd aan alvleesklierkanker, De laatste tijd had de kanker zich naar zijn lever verspreid. Afgelopen donderdag verliet hij het ziekenhuis na zijn behandeling te hebben stopgezet en ging hij naar huis om daar zorg te krijgen.

De in Texas geboren Price begon zijn muzikale carrière eind jaren 40 nadat hij eerst gestudeerd had voor het beroep van veearts. Het succes kwam in de jaren 60 en 70 toen zijn fluwelen stemgeluid met name in de VS geliefd raakte. In deze periode had de zanger zeven keer een nummer 1-hit en stond hij maar liefst meer honderd keer in de country top 100. Een van zijn grootste hits was het nummer ‘For the good times’ uit 1970 dat in de VS werd uitgeroepen tot het countrynummer van het jaar.

Zanger maakte country toegankelijker

De zanger gaf de honky-tonky een wat gepolijster sound. Vanaf de jaren 70 trad hij in cowboylaarzen en smoking soms ook op met een orkest. Niet iedereen was daarvan gecharmeerd, maar daar trok hij zich weinig van aan. In 1981 zei hij in een interview tegen persbureau AP:

“Sinds ik countrymuziek maak heb ik tegen vooroordelen gevochten en dat zal ik blijven doen. Een hoop mensen willen countrymuziek beperkt toegankelijk houden voor een klein publiek. Maar het is kunst die aan de hele wereld toebehoort.”

Zijn inspanningen gedurende zijn 65-jarige carrière werden in 1996 beloond met een plaatsje in de Country Music Hall of Fame.

Beluister hier enkele van Price zijn grootste hits: