Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duivesteijn is positief over toezegging Blok

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) gaat PvdA-senator Adri Duivesteijn inderdaad niet tegemoetkomen in zijn eis om de verhuurdersheffing tijdelijk te maken.

Blok en Weekers na de dinerpauze.
Blok en Weekers na de dinerpauze. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) gaat PvdA-senator Adri Duivesteijn inderdaad niet tetgemoetkomen in zijn eis om de verhuurdersheffing tijdelijk te maken. Wel biedt Blok een evaluatie aan na twee jaar, in plaats van na drie. Bij “ernstige effecten” is hij bovendien bereid de verhuurdersheffing aan te passen, zo zegde de minister toe. Tot de mogelijkheden behoort volgens hem verlaging van de heffing, mits er elders op de begroting geld gevonden wordt.

Update 23.05 uur: het debat is na tweemaal schorsen en een zoekgeraakte minister Blok opnieuw begonnen. De minister werd om 22.45 uur verwacht, maar was niet aanwezig. Dat zorgde voor een bijzondere situatie. Onze politiek redacteur Oscar Vermeer twittert:

Twitter avatar Oscarvermeer Oscar Vermeer Senatoren van slag en drentelen wat rond. Blok gaat tegen de huisregels in #woonakkoord

Update 22.20 uur: Duivesteijn is positief over deze toezegging van Blok, zo laat hij tegenover de NOS weten. Of dit genoeg is, is nog de vraag.

“Ik laat dit even op me inwerken. (…) Maar het is zeker geen loze toezegging die er gedaan wordt.”

Nog een handreiking: mogelijk invoering fonds

Blok heeft nog een handreiking gedaan aan Duivesteijn: een fonds voor investeringen in de woningmarkt. Hoe dat er precies uit moet zien, zei hij niet. Hij wees erop dat er binnen de huidige plannen al 70 miljoen naar de corporaties gaat. De verhuurdersheffing moet in 2017 jaarlijks 1,7 miljard euro opbrengen. Tot die tijd gaat het om ruim 1 miljard. De vraag is of Duivesteijn daarmee genoegen neemt, twittert onze politiek redacteur vanuit Den Haag:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Ook zou er extra geld beschikbaar zijn voor een fonds. Of dat voldoende is voor Duivesteijn om om te gaan, weet men binnen de coalitie niet

Stem van Duivesteijn cruciaal voor slagen woonakkoord

In de Eerste Kamer wordt momenteel gedebatteerd over het Woonakkoord. Duivesteijn wil dat een deel van de opbrengst van de verhuurdersheffing wordt gebruikt voor het opknappen van woningen en wijken. Ook wil hij dat het mogelijk wordt om de heffing na drie jaar stop te zetten. Hij heeft gedreigd moties in te dienen.

Duivesteijn heeft geen principiële bezwaren tegen een verhuurdersheffing, maar vindt dat die moet worden ingebed in een “geheel nieuwe visie op het wonen”. Hij vreest dat de heffing het systeem zal ondermijnen, omdat de opbrengst geheel naar de schatkist gaat. De maatregel is een van de onderdelen van het woonakkoord dat het kabinet heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Door die deal is de verhouding in de Eerste Kamer 38 stemmen voor, 37 stemmen tegen, maar door Duivesteijn wordt die krappe meerderheid mogelijk niet gehaald.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Overigens, vanuit de PvdA fractie klinkt: Duivesteijn spreekt namens ons, maar afweging voor- of tegenstemmen maakt hij zelf. #woonakkoord

Het debat is nu geschorst. De PvdA heeft momenteel fractieberaad. Om tien uur zal de Eerste Kamer reageren en daarna spreekt Blok een laatste keer.

Volgens Ron Fresen van de NOS gaat Duivesteijn ‘tot het gaatje’:

Lees ook ons achtergrondartikel ‘Schrijft Adri Duivesteijn vandaag een Nacht van… op zijn naam?’