Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

225 miljoen voor uitbreiding spoor Zwolle

Wilma Mansveld.
Wilma Mansveld. Foto ANP / Josh Edolson

Het spoor in Zwolle wordt uitgebreid en vernieuwd. Hiervoor wordt 225 miljoen euro uitgetrokken: 119 miljoen euro door het ministerie, 106 miljoen door provincies. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) afgesproken met de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, maakte het ministerie vanavond bekend.

De verbinding met de randstad moet worden verbeterd door de investeringen. Zwolle is, na Utrecht, het grootste spoorknooppunt van Nederland. Van Zwolle naar Groningen, Assen, Leeuwarden en Emmen moet de reistijd korter worden. Dagelijks zouden hier zeker 35 duizend reizigers van profiteren.

Hiervoor wordt onder meer het spoor tussen Zwolle en een aansluiting bij Herfte, een buurtschap in de gemeente Zwolle, verdubbeld van twee naar vier sporen. Er komt een vrije kruising voor deze sporen zodat treinen geen hinder van elkaar ondervinden. In 2021 moeten alle maatregelen klaar zijn.