Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Wilders door publiek verkozen tot politicus van het jaar

Geert Wilders kreeg de prijs tijdens de uitzending van het actualiteitenprogramma uitgereikt.
Geert Wilders kreeg de prijs tijdens de uitzending van het actualiteitenprogramma uitgereikt. Foto ANP / Bas Czerwinski

Geert Wilders is door het publiek verkozen tot politicus van het jaar. De PVV-leider kreeg de meeste stemmen in de jaarlijkse verkiezing van EenVandaag. Aan het onderzoek deden 35.482 mensen van het opiniepanel van het programma mee.

Volgens EenVandaag werd Wilders gekozen “omdat hij duidelijke taal spreekt, goed luistert naar de mensen in het land en een goede vertegenwoordiger is van zijn achterban”. Omdat te illustreren wordt één van de deelnemers in het onderzoek geciteerd:

“De enige politicus die echt voor zijn land en haar bevolking opkomt, die feilloos verwoordt wat er in de samenleving fout gaat, en helaas voor ons land in steeds meer zaken gelijk krijgt. Die wordt weggehoond, en dan telkens moet zien dat andere partijen aan de haal gaan met zijn standpunten.”

Gisteren koos de parlementaire pers Jeroen Dijsselbloem tot politicus van het jaar. In de verkiezing van EenVandaag eindigde hij op plek twee.

De volledige top-10:

  1. Geert Wilders
  2. Jeroen Dijsselbloem
  3. Alexander Pechtold
  4. Emile Roemer
  5. Frans Timmermans
  6. Mark Rutte
  7. Lodewijk Asscher
  8. Sybrand Buma
  9. Arie Slob
  10. Edith Schippers

“Dit is de prijs van de gewone mensen in het land”, reageerde Wilders in de uitzending.

“Dat is het kostbaarste wat ik kan krijgen. Een kroon op een geweldig jaar.”

Vorig jaar jaar ging de prijs naar PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. De PvdA-leider eindigde dit jaar op plaats 16. Geert Wilders won de prijs ook in 2010. Andere winnaars waren de afgelopen jaren Wouter Bos (2004 en 2008), Rita Verdonk (2005 en 2007), Jan Marijnissen (2006), Alexander Pechtold (2009) en Emile Roemer (2011).