Voor of tegen woonakkoord? Duivesteijn zwijgt nog

Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn kan morgen het woonakkoord laten stranden.
Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn kan morgen het woonakkoord laten stranden. Foto ANP / Martijn Beekman

Gaat Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn (PvdA) morgen voor of tegen het woonakkoord stemmen? Na een fractievergadering van de PvdA vanavond is het nog steeds onduidelijk wat hij gaat doen. Zijn stem is cruciaal.

Na afloop van de vergadering liet fractievoorzitter Marleen Barth de verzamelde pers vanavond weten dat er morgen nog verder wordt gepraat. Volgens Barth heeft de fractie, die maandagavond bijeen was, een goed gesprek gehad. “We zijn nog niet toe aan het vellen van een oordeel”, zei ze. Barth wilde verder geen mededelingen doen over de inhoudelijke discussie en over wat PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft gezegd. “Dat is vertrouwelijk.”

Spanning loopt al paar weken op

Al een paar weken loopt de politieke spanning binnen de PvdA op. Duivesteijn heeft principiële bezwaren tegen de ‘verhuurdersheffing’ die is opgenomen in het woonakkoord, dat begin dit jaar werd gepresenteerd. Als hij tegenstemt zal het hele woningmarktplan van coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sneuvelen. Minister Blok van Wonen (VVD) liet eerder weten de verhuurdersheffing niet te zullen schrappen.

De ‘woonakkoordpartijen’ hebben in de senaat samen 38 stemmen, de tegenstanders 37. Als Duivesteijn morgen tegen het woningmarktplan stemt, sneuvelt het plan. Het kabinet heeft dan een gat van 1,7 miljard euro, maar het probleem is groter dan dat, schreef politiek redacteur Oscar Vermeer vandaag in NRC Handelsblad.

“De oppositiepartijen die achter het woonakkoord staan – D66, ChristenUnie en SGP – zijn ook op andere politiek gevoelige dossiers van doorslaggevend belang. Zo steunden ze eerder het Herfstakkoord, dat de begroting voor volgend jaar regelt, en zijn ze nu weer in onderhandeling over bezuinigingen op pensioenen. Een vruchtbare samenwerking tussen deze ‘geliefde oppositie’ en coalitiegenoten VVD en PvdA staat op het spel. Waarom zouden de geliefden keer op keer hun nek uitsteken als een coalitiepartij vervolgens de benodigde stemmen van de eigen politici niet levert?”