VN heeft voor volgend jaar 4,7 miljard nodig voor conflict in Syrië

Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in de Libanese grensstad Arsal.
Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in de Libanese grensstad Arsal. Foto Reuters/ Ahmad Shalha

De Verenigde Naties zeggen voor volgend jaar 6,5 miljard dollar (4,7 miljard euro) nodig te hebben voor hulp voor het conflict in Syrië. Dat is ongeveer de helft van het totaalbedrag aan noodhulp dat ze voor volgend jaar nodig hebben. De VN willen volgend jaar 12,9 miljard dollar (9,4 miljard euro) aan hulp besteden, bedoeld voor 52 miljoen mensen in zeventien landen.

Voor Syrië en omringende landen gaat het om zestien miljoen mensen, onder wie 9,3 miljoen in Syrië zelf en 4,1 miljoen vluchtelingen. Velen hebben een tekort aan voedsel of zijn dakloos geraakt door het conflict in het land. Valerie Amos, noodhulpcoördinator bij de VN, maakte het plan bekend in Genève op een bijeenkomst voor donorlanden:

“Het steeds groter wordende aantal van ontheemden en vluchtelingen zorgt voor grotere behoeften in alle sectoren en belast de capaciteiten van naburige landen, met grote gevolgen voor de regio,” staat in het plan van de VN.

Hoogste bedrag ooit voor één crisis

Volgens Amos is het bedrag het “grootste dat de VN ooit aan het begin van een jaar hebben moeten vragen”. Het bedrag waar voor Syrië om wordt verzocht, is het grootste ooit voor één crisis.

Andere landen waarvoor de VN geld wil vrijmaken zijn Soedan, Zuid-Soedan, Jemen, de Democratische Republiek Congo, Afghanistan en de Filippijnen.

‘Aantal vluchtelingen stijgt volgend jaar flink’

Het eerdere aantal van 4,1 miljoen vluchtelingen is een voorspelling voor het einde van 2014, schrijft persbureau AFP. Momenteel zijn er 2,4 miljoen vluchtelingen volgens de Verenigde Naties. Volgens de voorspelling verblijven er eind volgend jaar ongeveer 660.000 mensen in vluchtelingenkampen, 3,44 miljoen hebben onderdak gezocht bij particulieren.