‘Vertrokken SNS-topman moet salaris terugstorten’

Ronald Latenstein in 2009.
Ronald Latenstein in 2009. Foto ANP / Robin Utrecht

Voormalig SNS-topman Ronald Latenstein, die bij de bank-verzekeraar vertrok toen die in februari van dit jaar genationaliseerd werd, moet zijn meegekregen 250.000 euro (bruto) terugstorten. Dat staat in het boek De val van SNS Reaal dat morgen verschijnt.

Het Financieel Dagblad meldt dat vandaag. Volgens de krant had het ministerie op 31 januari, de avond voor de nationalisatie, nog met de bank afgesproken dat van vertrekregelingen geen sprake kon zijn. President-commissaris van SNS Robert Zwartdijk zou dat toen hebben toegezegd. In de Tweede Kamer verklaarde minister van Financiën Dijsselbloem bovendien dat de SNS-top geen cent had meegekregen.

Pas later bleek dat Latenstein het geld, een half jaarsalaris, alsnog ontvangen had. Toen dat dit voorjaar bij Financiën bekend werd, is geëist dat het alsnog teruggestort werd. SNS zou er vervolgens van hebben afgezien om de eveneens opgestapte financieel topman Ference Lamp ook een half jaarsalaris mee te geven.

Volgens SNS is de belofte van eind januari niet verbroken omdat het niet ging om een vertrekbonus of een gouden handdruk, maar om het naleven van een contractueel overeengekomen opzegtermijn.

De val van SNS Reaal is een boek van vijf journalisten van het Financieel Dagblad. Een van hen, Vasco van der Boon, sprak er deze week bij Nieuwsuur over.

    • Peter Zantingh