Verliezers in Sotsji

Documentaire // Sotsji Poetins Olympische droom Regie: Hans Pool In: 2 bioscopen

Per abuis stond donderdag een recensie van een Russische documentaire (Putin’s Games) over de Winterspelen in de krant. Hieronder de recensie van de deze week verschenen documentaire Poetins Olympische Droom.

Rusland heeft een grote traditie van megalomane projecten, die overoptimistisch de bestaande natuur en menselijke samenleving tarten. De Olympische Winterspelen van volgend jaar in de badplaats Sotsji passen geheel in deze traditie: de skischans en andere grote projecten hebben te lijden onder aardverschuivingen, lokale bevolking moet op veel plaatsen het veld ruimen – dit alles tegen de achtergrond van, naar het lijkt, systematische corruptie.

Hans Pool en zijn cameraman Gregor Moorman hebben in en rond Sotsji een fraaie, poëtisch getoonzette documentaire gedraaid, die vooral gaat over de verliezers bij de transformatie van Sotsji als een vakantieoord voor Sovjet-arbeiders tot een speeltuin voor de nieuwe rijken: de ontslagen fysiotherapeute, de volstrekt rechtenloze gastarbeiders uit Oezbekistan, oud-gelovigen wier voorvaderen (vervolgd als leden van een ketterse sekte) eeuwen geleden waren neergestreken in deze uithoek van het Russische imperium, die nu moeten wijken voor bouwprojecten.

Het contrast tussen al deze treurigheid en de ongetwijfeld pompeuze Spelen straks kan niet groter zijn.