Verfilming veelbesproken novelle Alex Boogers

‘Wanneer de mieren schreeuwen’, de reality-novelle over een doodgeschoten Rotterdams jongetje van schrijver Alex Boogers, wordt verfilmd. Dat meldt Boogers’ uitgever Podium in een persbericht. Boogers baarde begin november opzien door zijn novelle zo’n anderhalve week voor uitkomst gratis en in z’n geheel via zijn website te verspreiden. Het gebeurde in overleg met zijn uitgever

Alex Boogers
Alex Boogers Foto Krijn van Noordwijk

‘Wanneer de mieren schreeuwen’, de reality-novelle over een doodgeschoten Rotterdams jongetje van schrijver Alex Boogers, wordt verfilmd. Dat meldt Boogers’ uitgever Podium in een persbericht.

Boogers baarde begin november opzien door zijn novelle zo’n anderhalve week voor uitkomst gratis en in z’n geheel via zijn website te verspreiden. Het gebeurde in overleg met zijn uitgever en Boogers deed het uit onvrede over het feit dat zijn novelle landelijk door boekhandels maar 500 keer was ingekocht.

In een interview met NRC Boeken gaf Boogers aan het tragische verhaal van de 13-jarige Sedar, die in 2003 werd doodgeschoten nadat hij een sneeuwbal tegen een auto had aangegooid, bij een breed publiek voor het voetlicht te willen brengen. Dat dit niet via de reguliere weg lukte, was volgens Boogers typerend voor het huidige literaire klimaat:

“Boekhandels durven niet meer te kiezen voor literatuur. Die gaan voor Vijftig Tinten-achtige boeken. De boeken waar geld mee te verdienen valt. Waarom kiezen ze niet voor een titel die moeilijker verkoopt, maar die er wel toe doet?”

De weggeefactie werd een groot succes. Zijn ebook is inmiddels zo’n 40.000 keer gedownload. Ook werd zijn boek door het boekenpanel van DWDD verkozen tot ‘Boek van de Maand’. Producent/regisseur Jeroen Leinders zal de film gaan regisseren.