Vandaag was de warmste 16 december in 24 jaar

Het is al volop kerstbomentijd, maar het blijft relatief warm.
Het is al volop kerstbomentijd, maar het blijft relatief warm. Foto ANP / Bas Szerwinski

Het is sinds 1989 niet zo warm geweest op 16 december als vandaag. Met een temperatuur van 12,6 graden in De Bilt was het meer dan 6 graden warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. Dat meldt weeronline.nl. In 1989 werd het op 16 december 13,9 graden in De Bilt.

De hoogste temperatuur werd vandaag gehaald in het Limburgse Ell. Daar werd het 13,5 graden. Volgens de meteorologen van de weerdienst is het winterse lenteweer te danken aan een zuidwestelijke stroming die warme lucht vanuit het zuiden van Europa aanvoert. Ook was er relatief veel zon.

Ook de komende dagen blijft het warm voor de tijd van het jaar. Van winterweer is voorlopig nog geen sprake, aldus de weerdienst. Ook het KNMI voorspelt voorlopig nog zacht weer.

Het KNMI laat zien dat het gemiddelde voor deze maand, van de eerste tot de 15de december, op 4,7 graden ligt. Daarmee komt deze maand december nog niet voor in de top 10 van warmste decembermaanden sinds 1901. We liggen wel een graad boven het gemiddelde van de temperatuur in de decembermaanden tussen 1981 en 2010: 3,7.