Van Calker dwingt olympische kwalificatie af in viermansbob

Edwin van Calker kan zich in Sotsji revancheren voor zijn weigering in Vancouver met de viermansbob naar beneden te gaan. Hij plaatste zich in Lake Placid voor de Winterspelen.

Met de tweemansbob wil het nog niet lukken, maar Edwin van Calker is er met zijn viermansslee in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sotsji.

In het Amerikaanse Lake Placid eindigde piloot Van Calker gisteren als achtste in een bob met Jeroen Piek, Sybren Jansma en Arno Klaassen. Daarmee voldeed hij precies aan de olympische eis van sportkoepel NOC*NSF

In de tweemansbob moet Van Calker kwalificatie voor Sotsji nog afdwingen. Daarvoor moet hij bij een van de resterende wereldbekerwedstrijden bij de beste tien eindigen.

Van Calker was blij dat hij in elk geval naar Sotsji kan met de viermansbob. „Hiervoor hebben we hard gewerkt”, zei hij na zijn laatste run in Lake Placid. „Ik ben blij dat we deze trip van drie World Cups overzee op zo’n manier afsluiten. Het heeft ons met blessures niet meegezeten, maar uiteindelijk klopte het vandaag. Het eerste doel is binnen. We willen ook graag met de tweemansbob naar Sotsji. Dat gaat ons lukken, dat weet ik zeker.’’

De overwinning in Lake Placid ging opnieuw naar de Amerikaan Steven Holcomb. Het was dit seizoen zijn zevende World-Cupzege op rij.

De laatste tweemansrace in de Verenigde Staten had voor Van Calker zaterdag een veertiende plaats opgeleverd. Samen met Sybren Jansma begon hij de tweede race als zestiende. Door de negende tijd in de tweede run steeg het duo nog in het klassement, maar onvoldoende voor olympische kwalificatie.

„Sybren komt er weer aan. Hij was weer ijzersterk’’, concludeerde Edwin van Calker zaterdag hoopvol.

Om met de tweemansbob naar de Spelen in Sotsji te mogen moet Van Calker voor 19 januari één keer in de toptien eindigen. Er resteren nog drie World Cups om dat voor elkaar te krijgen. „Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken’’, meende Jansma. „De starts zijn weer goed; het sleeën loopt steeds beter.”