Twee voormalige topmanagers ter dood veroordeeld in Vietnam

Een Vietnamese rechtbank heeft twee voormalige topmanagers van een staatsrederij ter dood veroordeeld voor corruptie. Duong Chi Dung, voormalig voorzitter van de Nationale Vietnamese Rederijen (Vinalines) en Mai van Phuc, voormalig algemeen directeur van het bedrijf, zouden ieder 20 miljard dong (688.228 euro) hebben verduisterd.

Mai Van Phuc (midden) en Duong Chi Dung (links achter) voor de rechtbank in Hanoi vandaag.
Mai Van Phuc (midden) en Duong Chi Dung (links achter) voor de rechtbank in Hanoi vandaag. Foto AFP / Vietnam News Agency

Een Vietnamese rechtbank heeft twee voormalige topmanagers van een staatsrederij ter dood veroordeeld voor corruptie. Dat meldt persbureau Reuters. De twee kunnen nog in beroep gaan tegen het besluit.

Duong Chi Dung, voormalig voorzitter van de Nationale Vietnamese Rederijen (Vinalines) en Mai Van Phuc, voormalig algemeen directeur van het bedrijf, zouden ieder 20 miljard dong (bijna 700.000 euro) hebben verduisterd. De verduistering en het mismanagement van staatsfondsen door de twee zouden ten koste zijn gegaan van de economie van het land, oordeelde de rechtbank.

Dung en Phuc kregen ook een boete van 3,8 miljoen euro opgelegd. Acht andere aangeklaagden in de zaak kregen celstraffen tussen de vier en 22 jaar opgelegd voor onder meer omkoperij.

De strenge straf is opmerkelijk, zegt onze buitenlandredacteur Floris van Straaten over de veroordeling, zeker omdat het gaat om twee mensen die werknemers zijn van een staatsbedrijf. Vietnam probeert de greep terug te krijgen op staatsbedrijven en fraude in de top, om de hoge schulden terug te dringen en te bestraffen die voornamelijk zijn veroorzaakt door corruptie binnen de eigen bedrijven. Vorige maand werden een voormalig bankier bij een staatsbank en zijn handelspartner ook veroordeeld tot de doodstraf.