Stoofpotje van jazz en funk van charismatische Ayers

Na een loopbaan in jazz in de jaren zestig verbreedde de Amerikaanse vibrafonist Roy Ayers zijn jazz naar meer opgewonden funk, r&b en disco. Zijn bijdrage aan Guru’s Jazzmatazz was een hernieuwde kennismaking met de pionier. Nu staat er om de zoveel tijd een nieuwe generatie op die de lome, groovy soulsound van de vibrafonist herontdekt. Samples van Ayer’s muziek, in het bijzonder zijn hit Everybody Loves the Sunshine, zijn al in onnoemlijk veel nummers gebruikt.

Getooid met hoofddoek en zonnebril was de 73-jarige Ayers een charismatische blikvanger. In Rotterdam, wist hij zich te herinneren, had hij voor het laatst opgetreden met Herbie Mann, in de jaren zestig. Incorrect, dat was twee jaar terug nog op North Sea Jazz, in een sympathiek eerbetoon met rapper Pete Rock. Maar wat gaf het. Gesteund door een zanger, toetsenist, bassist en drummer diende Ayers op zijn elektrische vibrafoon een volvet stoofpotje op van acidjazz, soul, P-funk, afrobeat en slaapkamer r&b. Alles kwam in grote dansbare vrolijkheid voorbij, met ronde zang en opwindende toetsensolo’s. Ayers was de authentieke gastheer van dit dansfeestje, die zich echter vooral met woorden liet horen. In zijn vrije fraseringen op de vibrafoon vonkte hij spaarzaam.

Amanda Kuyper