Snowden heeft wellicht nog steeds toegang tot NSA-systeem

De inlichtingendienst NSA weet nog steeds niet welke documenten Edward Snowden heeft meegenomen.

Edward Snowden, de man die sinds juni geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA lekt, heeft mogelijk nog steeds toegang tot het NSA-systeem. Dat vermoeden inlichtingenpersonen die een half jaar onderzoek deden naar de gelekte documenten.

De NSA heeft na maanden onderzoek nog steeds geen idee welke documenten de voormalig contractant allemaal mee heeft genomen en hoe groot het veiligheidsrisico is. Dit komt mede doordat de NSA-afdeling in Hawaii, waar Snowden in de eerste maanden van dit jaar toegang had, niet beschikte over de juiste computersoftware om het gedrag van werknemers vast te leggen. Dat schrijft The New York Times dit weekeinde op basis van gesprekken met Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers.

Het hoofd van het onderzoeksteam, Rick Ledgett, zei vorige week tegen de Amerikaanse zender CBS dat hij overweegt Snowden amnestie te geven als hij bereid is de publicatiestroom een halt toe te roepen. Keith Alexander, de huidige baas van de NSA, vergeleek het dilemma voor de inlichtingendienst in een gesprek met CBS met een gijzelingsdrama: „Als een gijzelnemer die vijftig mensen gevangen houdt er tien doodschiet en vervolgens amnestie vraagt als hij de andere veertig laat gaan; wat doe je dan?”

Toen de eerste documenten in juni publiek werden, begonnen de inlichtingendienst en de FBI een onderzoek naar het lek. Al snel bleek dat de man uitgebreid en zorgvuldig te werk was gegaan: sinds april 2012 had hij, toen nog als contractant van Dell, documenten uitgezocht en opgeslagen. Later stapte hij over naar het Amerikaanse technologiebureau Booz Allen waardoor hij toegang kreeg tot nog meer documenten.

Bovendien had Snowden de wachtwoorden van andere personen verkregen en firewalls gehackt die de toegang tot bepaalde delen van het systeem verhinderden. Sinds begin december publiceert deze krant ook geheime documenten van Snowden.