rubrieksnaam of een kop bij een grote

ik@nrc.nl

Van: Femke van der Voort

Onderwerp: T.I.A.

Na een half jaar studeren in Kaapstad zijn mijn Nederlandse kamergenote en ik gewend geraakt aan de bureaucratie in Zuid-Afrika. Een doventolk bij de herdenkingsdienst van Nelson Mandela die niet gecertificeerd is – het verbaast ons niet. Als een dusdanige situatie zich voordoet wordt dat in het internationale studentenjargon een ‘gevalletje T.I.A.’ genoemd: ‘This Is Africa.’ Toen mijn kamergenote laatst haar visum wilde verlengen bij Binnenlandse Zaken in Kaapstad werd zij van tevoren door een Zuid-Afrikaanse vriend geadviseerd om dubbele kopieën mee te nemen. „Hebben ze daar geen kopieermachine dan?” „Jawel, maar om moeite te besparen, zeggen ze meestal dat de machine kapot is.” Op de bewuste dag heeft mijn huisgenote opeens nog een extra kopie nodig. De ambtenaar vertelt dat de kopieermachine al een week kapot is, maar mijn huisgenote betwist dit: „Toen mijn vriend hier vanochtend was, deed hij het nog.” De ambtenaar antwoordt: „Dan is hij daarna kapotgegaan.”